Aktualno
StoryEditor

Štromar: Zbog brojnih prijedloga i ideja sigurno će doći do promjena u zagrebačkom GUP-u

13. Kolovoz 2019.

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar izrazio je u utorak zadovoljstvo zbog velikog odaziva građana na javnu raspravu o izmjenama Generalnog urbanističkog plana Zagreba, ocjenivši da će zbog brojnih prijedloga i ideja u GUP-u sigurno doći do promjena.

- Drago mi je da su se građani odazvali pozivu, da reagiraju, da vide što je dobro što nije dobro, da daju svoje prijedloge - rekao je Štromar na konferenciji za novinare.

Dodao je da bi gradske stručne službe sada trebale analizirati sve prijedloge i napraviti stručnu procjenu kakav bi GUP trebao biti i tek onda de na usvajanje u Gradsku skupštinu.

- Bila je javna rasprava, u njoj se može iznjedriti puno novih ideja i (GUP) sigurno neće biti predložen onakav kakav je sada. Pričekajmo kada struka završi svoj dio posla - rekao je Štromar.

Naravno, dodao je, Ministarstvo (prostornog uređenja) mora provjeriti je li sve zakonski učinjeno.

- Izuzetno je bitno da plan niže razine bude usuglašen s planom više razine, a plan više razine od GUP-a je prostorni plan Grada Zagreba u kojemu su točno definirane namjene mnogih dijelova grada - kazao je.

Ako će sva procedura biti odrađena zakonski, Štromar je rekao da će tada Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja dopustiti izglasavanje GUP-a.

Što se tiče navodnog Vladinog odustajanja od jačanja drugog mirovinskog stupa, kako pišu neki mediji, Štromar je rekao da je HNS inzistirao da drugi stup ostane u kompletnoj mirovinskoj reformi.

- I u tome smo uspjeli, a mi hoćemo i da se ojača drugi mirovinski stup - kazao je.

Štromar je rekao da su i prvi korisnici prihvatili naš prijedlog i digli onaj novac koji mogu dići odmah kada odu u mirovinu.

- Želimo da drugi stup bude još jači, jer to je budućnost svih naših mirovina - rekao je ministar Štromar.

19. travanj 2024 19:01