Korona i biznis
13. lipanj 2017.

Štromar: Želimo spojiti katastar i zemljišne knjige

Novi ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar preuzeo je ministarstvo od dosadašnjeg ministra Lovre Kuščevića te istaknuo potrebu spajanja katastra i zemljišnih knjiga.

Treba vidjeti kako spojiti katastar i zemljišne knjige te time olakšati građanima pristup njihovim dokumentima, rekao je Štromar.

>>>Štromar: Počinje nova politička era

Želimo da to rade na jednom mjestu, da postupak bude vrlo jednostavan i transparentan i da građani imaju bolju javnu uslugu, dodao je.

Kuščević, koji od danas preuzima dužnost ministra uprave, istaknuo je kako nasljedniku ostavlja dobro ministarstvo koje je završilo mnogo velikih projekata poput energetske obnove, informacijskog sustava prostornog uređenja, izgradnje nekoliko stotina stanova iz programa POS-a, te pokrenulo spajanje katastra i zemljišnih knjiga.

"Uvjeren sam da će ministarstvo nastaviti raditi jednako kvalitetno te da novi ministar ima elan, radnu želju i potrebno znanje", rekao je Kuščević.

Na upit novinara hoće li nastaviti s uvođenjem zakona o porezu na nekretnine, Štromar je kazao da će pravi zakon, koji će biti dio zakona o porezu na imovinu, na snagu stupiti poslije 2020. godine, dok sadašnji zahvat nije pravi porez na nekretnine već transformacija komunalne naknade u porez.

>>>Porezna pojasnila koeficijent dobi, izračun novog poreza na nekretnine

"Sigurno da će ovaj porez biti bolji jer će obuhvatiti još neke aktivnosti, u smislu da građani koji imaju veće nekretnine manje vrijednosti ipak ne plaćaju komunalnu naknadu koju su do sada plaćali", ustvrdio je Štromar.