Aktualno Hrvatska

Stručnjaci s EFZG-a predviđaju prijeti li državi rizik refinanciranja duga

Tomislav Globan, Foto: Dražen Lapić
Tin Bašić

MacroHub, istraživački centar u okviru Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, počeo je s objavom vrlo zanimljivih indeksa. Riječ je o indikatorima fiskalnih rizika koji stavljaju u kontekst financijske potrebe središnje države za podmirivanje inozemnih obveza koje uskoro dospijevaju te makrofinancijske uvjete u kojima se te potrebe trebaju podmiriti.

-U tu svrhu kreirali smo tri indikatora – indeks rizika refinanciranja (IRR), indeks financijske ponude i indeks financijske potražnje – poručuju iz MarcoHuba, čiji član je i Tomislav Globan. 

IRR kvantificira rizičnost refinanciranja javnog duga koji dospijeva u narednih 12 mjeseci. On u omjer stavlja potražnju središnje države za stranim kapitalom te ponudu kapitala u određenom trenutku (mjesecu). Za izračun indeksa rizika refinanciranja koristili su indeks financijske potražnje i indeks financijske ponude. Povećanje vrijednosti IRR-a ukazuje na povećani rizik refinanciranja, koji može proizlaziti iz povećane potražnje za inozemnim kapitalom, smanjene ponude ili oboje.

MacroHubov istraživački tim trenutno čini osmero docenata s Katedre za makroekonomiju i gospodarski razvoj, a tijekom 2018. timu se priključio i doktorand. Svrha MacroHuba je provoditi i popularizirati istraživanja iz makroekonomije, ali i ostalih područja ekonomskih znanosti.

 

Komentari