Aktualno
StoryEditor

Strujna diskriminacija: Cvjećar za 12 kvadrata platio struju 800 kuna - prije poskupljenja

21. Ožujak 2019.

- 30 godina sam obrtnik i nikada nisam živio lošije. Zašto smo mi obrtnici diskriminirani? Cijene za struju trebale bi biti iste svima, i kućanstvima i obrtima - požalio se redakciji Lidera obrtnik koji se bavi prodajom cvijeća. Ogorčen najavljenim poskupljenjem električne energije koje stupa na snagu 1. travnja pita se kolike će tek sada račune dobivati za svoj poslovni prostor od 12 kvadrata, kada mu je posljednji račun za struju iznosio više od 800 kuna.

Podsjetimo, jučer je najavljeno da će poduzetnicima koji struju nabavljaju preko HEP Elektre računi po novom biti 20 do 30 posto veći.

Veliki je to udar obrtnicima, koji su već sada pod teretom raznih nameta, kaže nam obrtnik koji iznajmljuje prostor od 12 kvadrata na tržnici u Dubravi. Osim što je ovoga mjeseca samo za struju dobio račun od preko 800 kuna, tu su i računi za vodu, te najam prostora.

Uz cvjećaru, naš sugovornik koji je želio ostati anoniman ima i postolarsku radionicu, no ni tu mu ne cvjetaju ruže.

- U Zagrebu je 1991. godine bilo 700 postolara, a danas ih je 60. Neki od obrtnika koje znam zatvorili su obrte i otišli u Irsku gdje je mnogo lakše poslovati. I sam bih otišao, no imam dijete koje ovdje ide u školu.

Obrtnik je osobito ljut na neravnopravnost i povlašten položaj nekih, što samo stavlja dodatan teret na male poduzetnike.

- Jedini koji dobro posluju su oni povezani s Gradom, s gradonačelnikom Bandićem, oni gradski prostor unajmljuju po povlaštenoj cijeni. Mi ostali nemamo nikakvu podršku, postoji Hrvatska obrtnička komora koja ništa ne radi da bi zaštitila nas i naše interese - kaže nam ogorčeni obrtnik pozivajući i druge da se pobune protiv dvostrukih mjerila za cijene struje.

Na ogorčenje viješću o poskupljenju reagirao je i HOK.

- Mi smo provjerili s HEP-om – cijene ne rastu za sve u kategoriji poduzetništvo već one koji nemaju sklopljeni ugovor s nekim od opskrbljivača ili im je električna energija osigurana temeljem kategorije poduzetništvo - zajamčena opskrba. To je zaštitni mehanizam za poduzetnike kako bi imali neprekidnu opskrbu električnom energijom u slučaju nekog nemilog događaja, ali znači najskuplju tarifu, kaže u reakciji komora.

19. travanj 2024 09:24