Aktualno Preporučeno Studentski Lider klub

Studenti blokirali nastavu na Hrvatskim studijima, Boras tvrdi da razloga za pobunu nema

blokirali
Foto: Facebook

Odluka o ukidanju upisa na studij filozofije na Hrvatskim studijima, kojima je ranije ove godine već oduzet status sveučilišnog centra i koji su proglašeni sveučilišnim odjelom, studente je digla na noge. Više od 200 studenata okupilo se s ciljem da blokira nastavu na tom sveučilišnom odjelu sa, kako kaže rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, svjetlom budućnosti, dok Uprava studija ne podnese ostavku.

>>> Hrvatski studiji postaju sveučilišni odjel

– Studentski sabor, koji je organizirala inicijativa Studenti govore s Hrvatskih studija. danas je izglasao blokadu nastave i ona će se provoditi do daljnjega, odnosno dok Uprava ne podnese ostavku – kazao je student Hrvatskih studija koji zbog potencijalnih problema koje bi mi mogle donijeti izjave za medije želi ostati anoniman. Dodao je kako sudjeluje u blokadi iz solidarnosti prema studentima filozofije, ali i bojazni da bi se uskoro i studijskom programu koji i sam pohađa moglo presuditi na isti način. – Nekoliko studenata protivi se blokadi, ali u svima nama prisutan je strah za budućnost studijskih programa koje pohađamo. Dosad nam se nitko iz Uprave nije obratio – kaže nam sugovornik uz zaglušujuću buku zviždaljki i bubnjeva.

Podsjetimo, 14. ožujka Uprava studija pristala je na odluku Sveučilišnog senata o ukidanju kvote za studij filozofije za upis u akademskoj godini 2017/2018 jer se taj studijski program održava na tri sastavnice Sveučilišta u Zagrebu. Podržavanje te odluke u suprotnosti je s odluku o upisu 15 studenata filozofije koju je prije toga donijelo nadležno tijelo Hrvatskih studija, a to je, smatraju studenti, protivno interesima studenata.

– Ja sam došao s puta pa mogu komentirati samo načelno. Dakle, nema nikakvog razloga da se bilo tko, pogotovo ne studenti, brinu o budućnosti Hrvatskih studija, oni imaju svjetlu budućnost. Što se tiče filozofije i sadašnjeg studija filozofije, svi studenti kao što je to i po zakonu, a kako je i konačno Senat obaviješten, moći će završiti studij. Prema tome, ovi studenti koji studiraju filozofiju ne moraju se uopće oko toga uzrujavati. Diplomski studij se normalno nastavlja i svi će oni koji su počeli preddiplomski moći i sadašnji diplomski završiti. Što se tiče profesora, nitko neće ostati bez posla, svi će se normalno moći baviti svojom znanošću, ali jasno je da neke akcije koje profesori tamo neki rade nisu u okviru onih ovlasti koje oni imaju, ali naravno mogu iskazati svoje mišljenje. To mišljenje mora biti demokratsko, a neki koji pokušavaju nenasilnim metodama to raditi, to ne spada u akademsku praksu, izjavio je rektor Boras za portal srednja.hr.

U pozivnici za Studentski sabor inicijative Studenti govore poziva se sve sudionike da ponesu instrumente i da ova blokada bude festival ljubavi prema filozofiji i znanosti. Unatoč porukama mira, studentsku prosvjednu akciju nadzire policija koja je na borongajskom kampusu od podne otkad je, nakon izglasavanje blokade, započelo ometanje nastave. 

Upravo na to se osvrnuo i predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak upozorivši kako se tri policijske intervencije na sveučilištu u šest mjeseci ne mogu smatrati kao normalno stanje. – Dajemo punu podršku studentima i blokadama. Represijom, ignoriranjem ili bježanjem od problema, problemi se neće riješiti. Kad se zabije glava u pijesak, ne riješi se problem, nego se izađe s istinom i s rješenjem, a ovo to nije, ukidanje Hrvatskih studija, kazao je Vrdoljak odgovarajući na pitanja novinara na marginama međunarodne konferencije Hrvatska kakvu trebamo, prenosi HINA. Vrdoljak je istaknuo i kako je sada odgovornost na rektoru Borasu i ministru znanosti i obrazovanja Pavi Barišiću.

Komentari