Aktualno
StoryEditor

Studenti u limbu: Porez na dohodak i dalje nejasan

09. Siječanj 2017.

Studenti strepe da će ih vlada izmjenama Zakona o porezu na dohodak i pratećeg Pravilnika nasamariti. Ne vjeruju u dobre namjere Plenkovićeve vlade koja je izmjenama u oporezivanju studenskog rada željela ‘izaći u susret mladima‘, kako stoji u priopćenju Porezne uprave proizišlo kao posljedica ‘pogrešnog tumačenja oporezivanja primitaka učenika i studenata‘. Smanjenje neoporezivog iznosa s 50 na 15 tisuća kuna, mnogi tumače nepovoljnim, a peticiju za povrat na 50 000 neoporezivih kuna dosad je potpisalo 21 600 osoba.

porezi

Nepovjerenje se poput zaraze širi s vlade na predstavnička studentska tijela, osobito na Hrvatski studentski zbor te na Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu koje se na Facebook stranicama proziva ‘lažljivom HDZ-ovskom mladeži‘ koja radi nauštrb studentske populacije.

porez

- Ne želimo državu beskamatno kreditirati godinu dana, želimo svoje novce odmah - neki su od ogorčenih komentara studenata koji traže odgovore na brojna pitanja koja su se otvorila stupanjem na snagu novih pravila poput onoga kako će teći oporezivanje. Pokušali smo to saznati, ali...

Na pitanje hoće li se studentski rad oporezivati na mjesečnoj bazi ili na godišnjoj razini, odnosno hoće li se porez i prirez obračunavati čim se prijeđe mjesečni iznos od 5050 kuna ili će se u obzir uzeti i činjenica da je student zaradio puno manje prethodnih mjeseci pa će se na godišnjoj razini iznivelirati tih neoporezivih 15 000 kuna odgovor nisu imale ni porezne uprave koje smo kontaktirali. Naime, kažu da još nisu dobili konkretne upute ni obrazloženja kako bi sa sigurnošću mogli odgovoriti na ta i slična pitanja. Problem je i što pojedini studenti rade za nekoliko poslodavaca istovremeno, a ponekad ni ne znaju kada će za svoj rad biti isplaćeni. Tako da se može dogoditi da im u nekim mjesecima primanja neočekivano porastu.

- Eventualno bih mogla situaciju usporediti s praksom koju smo imali za dividende koje su bile neoporezive do 12 000 kuna. Svima su se ta primanja oporezivala bez obzira na iznos jer nismo imali uvid u to je li osoba primila još dividendi. Međutim, kroz povrat poreza ponovno bi došli do svojih sredstava – nagađala je mogući scenarij jedna djelatnica porezne uprave koja je željela ostati anonimna.

Budući da se u priopćenju Porezne uprave navodi kako su u Pravilniku o porezu na dohodak razrađene samo ‘nužne odredbe‘ Zakona o porezu na dohodak, u roku od 90 dana bit će donesen novi Pravilnik s detaljnom razradom odredbi kojim bi se student servisi trebali voditi pri obračunu poreza na dohodak za studentski rad. Međutim, kako će studenti neumorno raditi i u tom razdoblju do kraja ožujka kada bi novi Pravilnik trebao konačno biti izrađen, Porezna uprava Ministarstva financija obećala je student servisima ‘promptno dostaviti uputu o postupanju‘.

Provjerili smo i jesu li u međuvremenu promptne upute stigle do studentskih servisa, ali djelatnici nam kažu da zasad sve rade po starom i po potrebi ručno provjeravaju ima li student veće prihode od 5050 kuna. Djelatnici se nadaju da će ipak do kraja siječnja dobiti malo više informacija.

Objašnjenja za one kojima nije jasno odakle iznosi kojima se barata u javnosti

U Zakonu o porezu na dohodak koji je stupio na snagu 1. siječnja 2017. godine definirano je kako se porez na dohodak ne plaća ‘za primitke učenika i studenata na redovitom školovanju za rad preko učeničkih i studentskih udruga, po posebnim propisima, a do propisanog iznosa‘ (članak 9. stavak 1 točka 6).

Iznos koji je propisan obuhvaća neoporezivi dio od 15 000 kuna godišnje (u Pravilniku poreza na dohodak) i osobni odbitak 3 800 kuna mjesečno (članak 14 stavak 3 Zakona o porezu na dohodak).

Smatramo da je studentima koji se dosad nisu susretali s ovim izračunom potrebno pojasniti kako se dođe do iznosa od 5050 kuna kao mjesečnog prihoda koji ne podliježe oporezivanju. Naime, kada se 3 800 kuna osobnog odbitka pomnoži s 12 mjeseci (45 600 kuna) i tome se pridoda 15 000 kuna neoporezivog prihoda, dobije se svota od 60 600 kuna, koja se ponovno dijeli s 12 mjeseci i dobije se iznos od 5050 kuna neoporezivog dohotka mjesečno.

Studentska zarada koja premašuje tih 60 600 kuna godišnje, odnosno 5050 kuna mjesečno smatra se drugim dohotkom. U tom slučaju, na taj iznos zarade obračunavat će se 24% poreza na drugi dohodak.

Drugim dohotkom smatraju se ‘primici učenika i studenata na redovitom školovanju za rad preko učeničkih i studentskih udruga prema posebnim propisima iz članka 9. točke 6. ovoga Zakona, iznad propisanog iznosa (članak 39 stavak 3 točka 7).

18. travanj 2024 21:57