Aktualno
StoryEditor

‘Stup srama‘: Britanska vlada objavila popis 360 tvrtki koje potplaćuju radnike

16. Veljača 2017.

Britanska Vlada objavila je popis 360 tvrtki koje svojim radnicima daju plaće manje od nacionalnog minimalca. Tako su u svoj džep vlasnici tvrtki strpali preko milijardu funti.

Sramotni popis tvrtki koje radnicima daju plaće manje od minimalnih, projekt je koji je vlada Velike Britanije pokrenula 2013. godine, ali se ove na njemu našao rekordni broj kompanija.

Glavne izlike za isplatu mizernih plaća poslodavcima su bile, primjerice, uračunavanje napojnica u plaću, smanjivanje plaće zbog troškova božićnih zabava za zaposlenike ili naplata troškova nabavke službenih uniforma.

Na popisu tvrtki koje isplaćuju mizerne plaće dominiraju frizeri, ugostitelji i trgovine mješovitom robom.

Debenhams je tvrtka koja je prva na popisu, a prodaje odjeću. Svakog od svojih 12 tisuća zaposlenih radnika zakinula je za najmanje 10 funti. Reagirala je i britanska ministrica gospodarstva.

- Svaki radnik u Britaniji zaslužuje barem minimalnu plaću i ova vlada će se pobrinuti da ju i dobije - rekla je Margot James.

Osim ovih 360 tvrtki koje nisu poštivale taj zakonski minimum, još 1500 poslodavaca našlo se pod povećalom Ministarstva gospodarstva, jer postoje sumnje da su se ogriješili o carine i slično. Sindikati su pozdravili potez vlade, ali i naglasili kako bi valjalo učestalije donositi presude u slučajevima potplaćenosti radnika u UK, budući ih je od 2007. do danas, kažnjeno samo 13.

24. travanj 2024 16:18