Korona i biznis
07. listopad 2017.

Stvoren prvi nanorobot

Nova grana nanotehnologije obećava mnogo, pa tako stručnjaci predviđaju da će se u bliskoj budućnosti unutar našeg tijela nalaziti nanosenzori koji će pratiti naše zdravlje i upozoravati nas na bolest ili nadolazeću zdravstvenu krizu, prenosi Big think.

Nanotech također može pomoći u stvaranju nove generacije materijala otpornih na eksploziv, pa čak i samoiscjeljujućih materijala. U području energetike, nanotehnologija bi se mogla iskoristiti za poboljšanje solarnih ćelija i razvoj ultra-kondenzatora za pohranu energije, zahvaljujući čemu bi čovječanstvo moglo zauvijek odbaciti fosilna goriva. Sve u svemu, znanstvenici vjeruju kako nanotehnologija može pomoći razvoju novih sustava koji su pametni, autonomni i prilagođavaju se promjenama u okolini.

>>>Revolucionarna nanotehnologija liječi rane i obnavlja organe

Područje nanorobotike je mlado i brzorastuće.

Jedan istraživački tim radi na samosvjesnim nanorobotima koji mogu unutar ljudskog tijela donijeti lijek tamo gdje je to potrebno. Druga grupa na Sveučilištu Rice izgradila je nano automobil. Tim sa Sveučilišta Machester u Velikoj Britaniji razvio je robota koji je toliko mali da djeluje na molekularnoj razini. To je prvi svjetski molekularni robot čija ruka može manipulirati pojedinim molekulama ili ih premjestiti u klastere.

Iako je nevjerojatno malen, manji od zrna soli, taj robot ima izvanredne mogućnosti, poput rada u malim molekularnim tvornicama za proizvodnju novih generacija materijala i proizvoda. Prije njegovog razvoja stručnjaci su tvrdili kako je nemoguće stvoriti takvog robota.

>>>Nova MassSpec Pen sonda u 10 sekundi otkriva kancerogene stanice

Profesor David Leigh koji je predvodio tim znanstvenika objasnio je da robot reagira na niz jednostavnih naredbi koje su programirane kemijskim inputima od strane znanstvenika, što je slično načinu koji se koristi kod robota na proizvodnoj liniji automobila. Baš poput robota u tvornici, njihov molekularni robot može se programirati na različite načine, ali u mnogo manjem opsegu i to na molekularnoj razini.

Iako je većina nanorobota veoma kompleksna za izgradnju, ovaj robot djeluje na jednostavan način poput lijekova koje znanstvenici pomoću kemijskih inputa programiraju kao da je riječ o kompjuterskom programu. Takvi roboti u budućnosti će pomoći u pronalasku novih lijekova.

>>>Američke tvrtke predstavile smislene, učinkovite i intrigantne tehnologije za pametne gradove

Cilj ovog tima znanstvenika je osmisliti i stvoriti najmanje strojeve. Tijekom idućih 10 do 20 godina znanstvenici očekuju da će se molekularni robiti koristiti za izgradnju molekula i materijala na linijama u montažnim tvornicama.