Korona i biznis
13. travanj 2019.

Subvencije: Hrvatskoj Bruxelles ‘ne da‘, a Slovenija subvencionira tvornicu robota

Rijeka je četrdesetak kilometara udaljena od Delnica. Na četrdesetak kilometara od Delnica otvorena je velika tvornica robota. E, ali začkoljica je u tome što ‘farma robota‘ nije otvorena u Rijeci, nego u slovenskome mjestu Kočevju. A uz novu tvornicu, iz koje će prvi proizvodi izaći dogodine, najveći svjetski proizvođač robota Yaskawa osniva i svoj europski centar za razvoj robotike koji će surađivati s ljubljanskim fakultetima elektrotehnike, strojarstva, Institutom ‘Jožef Štefan‘. Planira otvoriti još jednu tvornicu u Kočevju, a tu je i modernizacija pruge do Ljubljane, za bolju vezu s lukom Koper…

Ne pišem ovo iz zavisti, nego da bih ilustrirao kako je sve to blizu i kako su Japanci mogli izabrati i neku hrvatsku lokaciju, nešto bliže moru, s lukom koja omogućuje najjeftiniji prijevoz… No odlučili su se za Sloveniju. Pa zašto Slovenija, a ne Hrvatska? Od 25 milijuna, koliko je teška investicija, slovenska država učipila se s pet milijuna eura državnih subvencija.

Za to vrijeme u Hrvatskoj se prebrojava svaki dodatni milijun koji će opet biti nedovoljan za spas neperspektivne brodogradnje. Pa se onda hrvatski političari skrivaju iza floskule prema kojoj, navodno, Europska unija ne dopušta subvencioniranje. I tu su najsjajniji nastavljači duge tradicije hrvatskih političkih alibija. Nekad je alibi bio u Beču ili Pešti, iz vremena gusaka u magli u Beogradu, poslije u centralnim komitetima (beogradskom i zagrebačkom), onda su se jedno vrijeme mali domaći političari skrivali iza Tuđmana i njegovih odluka i ‘odluka‘, a sad bi ova nova garnitura poduzela baš sve, pomogla svim industrijama, pa i brodogradilištima, ali eto, što se može – ‘Bruxelles ne da‘.

Naravno, nije bit u tome što Bruxelles da ili ne da, nego u tome da sposobni političari danas mogu na ovaj ili onaj način subvencionirati svaku industriju, a pogotovo projekte u sklopu četvrte industrijske revolucije. Izbor modaliteta koji će zadovoljiti eurokrate onda je samo stvar političke tehnologije. No naša politika nema nikakvu strategiju – ni s klasičnim ni s visokotehnološkim industrijama – osim što širom otvara vrata svakom mogućem uvozu. Pa će tako netko pokupiti pinku i od uvoza japansko-slovenskih robota iz Kočevja. Jaskawa ionako već ima zastupnika u Zagrebu.