Aktualno
StoryEditor

Sučević: Hoćete izjednačiti obrtnike i poduzetnike? Nema problema: smanjite namete obrtnicima

18. Kolovoz 2018.

Ako je logika bila izjednačiti obrtnike i mikropoduzetnike, zašto ne smanjiti namete obrtnicima, poručio je Danko Sučević, ekonomski analitičar komentirajući prijedlog novog Zakona o doprinosima kojim bi se koeficijent obračuna plaće direktora sa sadašnjih 0,65 povećao na 1,1.

- To direktno znači da ako se netko hoće baviti poduzetništvom, odmah na početku mora osigurati otprilike 40 tisuća kuna da bi platio državi, kazao je Sučević.

>>>Računovođe: Povećanje osnovice mikropoduzetnicima znači masovno zatvaranje tvrtki i blokade

Na pitanje pobija li to svrhu j.d.o.o.-ova, Sučević je odgovorio da ne pobija svrhu, ali da je korak u suprotnom smjeru. Umjesto da se olakšava poslovanje mikropoduzetnicima, radi se potpuno suprotno, tvrdi.

- Mikropoduzetnici su dobrim dijelom poduzetnici iz nužde, oni koji su ostali bez posla na kojem su zarađivali po prilici četiri-pet tisuća kuna. Bez obzira na njihov uspjeh, prihod i dobit, oni ovime moraju osigurati novac za državu. U najvećem dijelu slučajeva, nije baš da imate prihode osigurane čim otvorite firmu. Ponekad imate početnih četiri, šest ili dvanaest mjeseci bez ikakvih prihoda, pogotovo ako se bavite razvojom softvera. U tom periodu vi radite badava, prijatelji ili obitelj koji vam pomažu rade badava, ali državu, eto, morate namiriti, dodaje Sučević.

>>>HUP o povećanju osnovice plaća: Treba se napraviti procjena učinka mjera

- Nije to sad nešto novo: i dosad se moralo plaćati, samo što je sad taj iznos gotovo udvostručen. Ovo je korak u krivom smjeru, dodatno opterećujemo mikropoduzetnike koje bismo generalno trebali više poticati. A ako je neka logika iza toga bila da se izjednače davanja obrtnika i mikropoduzetnika - nema problema, izjednačimo ih, ali tako da smanjimo namete obrtnicima, zaključuje Sučević.

23. travanj 2024 21:11