Aktualno
StoryEditor

Sučević o Agrokoru: Plaćanje starih dobavljača je nedopustivo, ali tu su lokalni izbori

18. Svibanj 2017.

U jučerašnjoj emisiji Otvoreno, urednik i voditelj Domagoj Novokmet tražio je od sudionika odgovore na pitanja vezano uz trenutnu situaciju u Agrokoru i treba li strahovati od bankrota početkom lipnja nakon što 31. svibnja banke počnu naplaćivati mjenice, prenosi HRT.

U emisiji su sudjelovali bivši ministar gospodarstva Goranko Fižulić, potpredsjednik HGK-a Ivan Škorić, stručnjak za krizni management Danko Sučević i ekonomski analitičar Željko Ivanković.

>>>Plenković: Krizu Agrokora moramo iskoristiti kao ‘transformativni trenutak’

Škorić je kazao kako je jedan od prijedloga Komore bio da se stari dugovi zamrznu, a da se plaća samo nova roba kako bi dobavljači bili sigurni, a stari dug se, kako kaže, može vratiti samo iz dobiti te ne zna razlog zašto taj prijedlog nije prošao. Sučević je objasnio da taj prijedlog nije prošao zbog lokalnih izbora.

- Plaćanje starih dobavljača je u kriznom menadžmentu nedopustivo. Krizni menadžment ima pravila kojih se moraju držati. Zašto ih se ne držite, jer niste krizni menadžer, ne znate pravila i nije vas postavio niti vlasnik niti vjerovnici, nego vas je postavila država koja ima različite prioritete. Prioritet upravitelja je da zaštiti male dobavljače, što može reći političar, ali ne i menadžer.

Ne zna hoće li do promjene Zakona doći u lipnju, pogotovo zbog nagađanja da će u rujnu biti parlamentarni izbori, a svaki dan odgađanja i neprimjene avansnog plaćanja dobavljača u Konzumu, kako kaže Sučević, enormno košta.

>>>Ramljak: Preustroj Agrokora može se očekivati za godinu i pol dana

Fižulić je kazao da tužbe 1. lipnja neće promijeniti priču.

- Sve tražbine su dospjele kada je stigla izvanredna uprava. Ništa se ne može dogoditi jer je Agrokor pod zaštitom suda. Neće se tužbe dogoditi jer su Amerikanci u ‘stand by‘ programu. Njihovi odvjetnički timovi gledaju kakve su njihove šanse za što veću naplatu njihovih tražbina, kazao je Fižulić i zaključio da se prije jeseni neće događati nikakvi sudski sporovi. Po pitanju tužbi, Sučević smatra da Agrokor ne mora strahovati, jer Agrokor nije stranka u sporu. - Dobavljači su prodali potraživanje faktoring kućama i one sad to hoće naplatiti. Agrokor je i dalje dužan, ali nije stranka u tom sporu i ne treba to rješavati, kaže Sučević koji smatra da se trenutno najvažnije pozabaviti restrukturiranjem.

- Ono što je isto nužno, a ne radi se, je operativno restrukturiranje. Smanjivanje troškova. Ako vam padne prihod 14 posto, a troškovi ostanu isti, zašto ih ne smanjujete? Jer smanjivanje troškova uključuje otpuštanje ljudi i zatvaranje neprihvatljivih pogona. E tu se opet vraćamo na izbore, kazao je Sučević.

>>>Garašić: ‘Lex Agrokor’ protivan je načelima stečajnog prava i treba ga ukinuti

Ivan Škorić je prije obnašanja funkcije potpredsjednika HGK-a bio čelni čovjek Belja. Za tu tvrtku, kaže, ne strahuje.

- Belje može biti profitabilna tvrtka. U proizvodnim firmama nije problem, osim u PIK-u kojima je jedini kupac Konzum. Veći problem je u PIK-u i Konzumu. Ta polica treba svima i malima i velikima i to treba sačuvati, kazao je Škorić, no Sučević se s time nije složio.

- Belje je firma s očajno lošim kreditnim rejtingom. Možda oni imaju odlični poslovni plan, no oni zadnjih 5 godina generiraju gubitke. Tu firmu nitko neće. Isto je s Vupikom i PIK-om. Te firme treba pokloniti za 1 kunu i to je još jedan paradoks. Belje je kupljeno od države, država nije mogla Belje postaviti na noge, prodala ga je za 1 kunu, sad je uzela Agrokor pa će cijeli Agrokor, uključujući Belje staviti na noge. Očekujem da će na kraju cijele priče Belje biti prodano za 1 kunu, ali nakon parlamentarnih izbora, kazao je Sučević.

>>>Restrukturiranje Agrokora: HNB ‘kvantificirao’ dobre i loše scenarije, uočio materijalizaciju rizika

Na kraju emisije ekonomski analitičar Željko Ivanković kazao je što je po njemu najgori scenarij. On ne podrazumijeva samo ono što se događa u Agrokoru nego i jako pogoršanje u svjetskoj ekonomiji pa uz ovo što se događa u Agrokoru može izazvati velike probleme u Hrvatskoj. Bivši ministar gospodarstva Goranko Fižulić za kraj je kazao na konačni rasplet puno mogu utjecati i lešinarski fondovi.

23. travanj 2024 21:40