Aktualno
StoryEditor

Sudski spor dug 20 godina zbog otpisa 13 milijuna kuna Zdravku Pašaliću ide prema zastari

18. Ožujak 2019.

Pokušamo li zamisliti da kojim slučajem u kladionicama osvane par „Sutkinja Elma Kaleb-Mamić protiv bivše Uprave Karlovačke banke“, pitanje je koliki bi koeficijent bio za onoga tko bi se kladio da će sutkinja do 24. lipnja 2019. godine uopće moći održati bilo koje ročište, a kamo li i donijeti presudu, jer istekom tog dana nastupa zastara.

Riječ je o slučaju iz 1999. godine, kad je tadašnja Uprava Karlovačke banke, koju su činili Vladimir Tvrdinić kao predsjednik, te članovi Sanda Cvitešić, Danko Seiter i Mijo Bursić, 24. lipnja 1999. godine, donijela odluku „o izmjeni i dopuni odluke Uprave o reguliranju obveza tvrtke „Zagrebdrvo“ prema Karlovačkoj banci. Odluka Uprave, što njeni živući članovi ističu i danas u hodniku ispred sudnice, bila donesena na temelju suglasnosti Nadzornog odbora Karlovačke banke, kojim je tad predsjedao Željko Mažuran, a njegova zamjenica bila je u ime Karlovačke pivovare kao dioničara Kabe, Helena Lenac. Kako bi se ta tvrdnja potkrijepila nečim konkretnim, na adresu Županijskog državnog odvjetništva 15. ožujka ove godine dostavljen je anoniman dopis s USB stickom na kojem je tonski zapis sjednice Nadzornog odbora od 10. lipnja 1999. godine na kojoj je donesena odluka kojom se ovlašćuje Uprava da tvrtci „Zagrebdrvo“ u vlasništvu Zdravka Pašalića, brata Ivića Pašalića, otpiše pola neotplaćenog kreditnog duga u iznosu od 13.436.209,02 kuna.

[caption id="attachment_378986" align="aligncenter" width="540"] Spis "Karlovačka banka i Zagrebdrvo", Foto: Mladen Volarić/Lider[/caption]

Nakon dvaju provedenih financijskih vještačenja i desetgodišnjeg istražnog postupka, Optužno vijeće Županijskog suda u Karlovcu za otpisani iznos, kao zloporabu službenog položaja i omogućavanje stjecanja protuzakonite imovine Pašalićevoj tvrtci „Zagrebdrvo“ podignulo optužnicu i proslijedilo je 2011. godine na potvrdu Vrhovnom sudu, ali je ta optužnica u nekoliko navrata vraćana na „doradu“, pa je završila čak i na sudu u Gospiću, koji je postao u međuvremenu sastavni dio Županijskog suda u Karlovcu.

Vrhovni sud konačno je, nakon osam godina, prihvatio optužnicu i potvrdio je, a taj slučaj, gotovo pred zastarom, dobila je sutkinja Elma Kaleb-Mamić. Kako je prvookrivljeni, bivši predsjednik Uprave Tvrdinić, umro prije nekoliko godina, pred sudom su se danas pojavili Mijo Bursić, Sanda Cvitešić, Danko Seiter i Zdravko Pašalić.

Odvjetničke opstrukcije i odugovlačenja

Zaista, teško se složiti s onima koji tvrde da je pravo, a tako i odvjetništvo, vrlo suhoparna, dosadna i teško razumljiva profesija, jer koliko nas uči hrvatska pravosudna praksa, odvjetnička kreativnost u domeni opstrukcije i odugovlačenja sudskih postupaka jako je efikasna, a čini se da je ovaj slučaj danas započet pred sutkinjom Kaleb-Mamić jedan od takvih.

Naime, optuženi su se podijelili tko će od njih zahtijevati čije izuzeće na Županijskom sudu i državnom odvjetništvu u Karlovcu. Mijo Bursić zatražio je izuzeće predsjednika Županijskog suda u Karlovcu Ante Ujevića i njegove zamjenice. Kako je kasnije objasnio izvan sudnice, uz izuzeće Ante Ujevića, koji je sudjelovao u suđenju istoj ekipi iz Kabe u slučaju oprosta duga Nikoli Hanželu, poduzetniku i tadašnjem predsjedniku Skupštine dioničara Kabe, zatražio je i izuzeće njegove zamjenice kako bi onemogućio da ona eventualno odlučuje o zahtjevu za izuzeće Ante Ujevića, pa će tako o tom zahtjevu morati odlučiti Vrhovni sud...

[caption id="attachment_378994" align="alignright" width="319"] Zdravko Pašalić na današnjem je ročištu rukom prekrivao lice, Foto: Mladen Volarić/Lider[/caption]

Bursić je uvjeravao novinare kako je ta odluka o otpisu duga Pašaliću bila najmanje štetna za Karlovačku banku, obrazlažući je stavom da je bolje od jalovog pokušaja naplate čitavog duga ići na otpis polovice, pa onda lakše naplatiti drugu polovicu od Pašalićeve tvrtke koja je ionako nakon pola godine završila u stečaju. Na pitanje je li onda ta druga polovica u iznosu od tada još važećih 3,459.374 DEM zaista naplaćena od takve besperspektivne tvrtke, Bursić je kazao da se sad više ne sjeća, s obzirom da je njemu mandat člana Uprave istekao šest dana nakon donošenja odluke o tom otpisu, te da je on nakon dva mjeseca otišao iz Karlovačke banke. Vještačenja su pak u pitanje dovela čitav poslovni odnos Karlovačke banke sa „Zagrebdrvom“ kojem su se bez problema postojeći dugovi nastojali reprogramirati novim i novim kreditnim zaduženjima, a pitanje je i kakvi su bili instrumenti osiguranja naplate od Pašalića, koji se danas cijelo vrijeme dlanom pokrivao i sakrivao od objektiva fotoaparata. A poznato je iz prakse koliko su banke dosljedne u ishođenju statusa razlučnih vjerovnika u osiguranju naplate svojih kreditnih potraživanja, čak i kad njihov dužnik završi u stečaju. Ovdje kao da se dužnik izborio za status miljenika.

Odgoda ročišta i već pomalo izvjesna utrka sa zastarom

Zatraženo je izuzeće svih sudaca Županijskog suda u Karlovcu, izuzeće županijskog državnog odvjetnika, podneseni su i zahtjevi za zaštitu osobnih podataka, kao i isključenje javnosti sa suđenja (ako do ročišta uopće i dođe), a kako se razaznaje iz nesluženih razgovora s optuženima, oni će se vjerojatno vaditi na način ili da su morali donijeti odluku o otpisu duga Pašaliću jer im je tako navodno naredio (sad pokojni) predsjednik Uprave Tvrdinić, ili da iza takve odluke stoji već spomenuto odobrenje Nadzornog odbora Karlovačke banke. Članovi Uprave, kaže Bursić, imali su shodno tome legitimno pravo donijeti odluku o otpisu kakvu su donijeli.

U takvim proceduralnim zadanostima, sutkinja Elma Kaleb-Mamić morala je odgoditi današnju raspravu, te će u najkraćem roku sve spomenute zahtjeve za izuzeća dostaviti na odlučivanje Vrhovnom sudu. Vrijeme curi, trajat će ta komunikacija između Županijskog i Vrhovnog suda bez obzira na sadržaj odluke Vrhovnog suda. A kad ta odluka i dođe, opet su tu rokovi za zakazivanje najranijeg mogućeg ročišta, a onda će biti iznenađenje izostane li nova odvjetnička kreativnost... asortiman prokušanih metoda prilično je širok i efikasan, a zastara tako blizu.

20. travanj 2024 10:33