Aktualno
StoryEditor

Summa Nox o zaključku Bandića: Trpimo štetu zbog ‘neznanja i neodgovornosti gradskih službenika‘

08. Rujan 2017.

Zastupnici tvrtke Summa Nox reagirali su na tvrdnje zagrebačke gradske vlasti kako Summa Nox ima najmanje 2,38 milijuna kuna neplaćenog zakupa za poslovni prostor u kompleksu Cibone navodeći da ta tvrtka gradu ne duguje ništa po osnovi koju ističe gradski pročelnik za imovinsko pravne poslove i imovinu Damir Lasić.

Zastupnici Summa Noxa pojašnjavaju da temeljem nagodbe sklopljene 2014. gradu nisu plaćali ništa jer za to nema pravne osnove, s obzirom da je nagodba koju grad navodi kao pravnu osnovu stjecanja vlasništva ništava.

"Citirana Nagodba i njezina izmjena ništave su i protiv predmetnih akata Summa Nox je pravodobno pokrenuo parnični postupak za utvrđenje iste ništavom", ističu iz te tvrtke. Dodaju i da je sporni poslovni prostor Cibona bila obvezna prodati Summa Noxu radi čega su, također, pokrenuli parnični postupak pred nadležnim sudom. Prema ugovoru o zakupu Cibona im je, kažu, u slučaju prodaje bila dužna ponuditi pravo prvokupa, što nije učinila. "KK Cibona je postupila protupravno pa Summa Nox trpi štetu radi sklapanja predmetne nagodbe te i stoga ne plaćamo zakupninu Gradu Zagrebu" navode u odgovoru Hini.

Zastupnici Summa Nox osporavaju i izračun duga za zakup 804 četvorna metra tog poslovnog prostora u kojem je sada Moon club i koji se bazirao na mjesečnom plaćanju u kunskoj protuvrijednosti po srednjem tečaju HNB-a.

"Navodi Grada Zagreba o navodnom dugu Summa Nox d.o.o. u suprotnosti su i s odredbama važećeg Ugovora o zakupu. Naime, istim je propisana cijena najma od 8 eura po kvadratnom metru mjesečno, a svi računi koje je Grad Zagreb dostavio Summa Nox d.o.o. (vraćeni sukladno knjigovodstvenim propisima) uvijek imaju isti iznos u kunama. Obzirom da tečaj kune i eura nije fiksan, to su knjigovodstvene isprave Grada Zagreba protuzakonito sastavljane kontinuirano još od 2014. Nastavno, smatramo bitnim napomenuti da knjigovodstvena isprava koju je Grad Zagreb 14. kolovoza 2017. dostavio Summa Nox d.o.o. kao ukupni dug navodi 1.196.334,08 kn zaključno s 6. lipnja 2017. te koja je propisno osporena".

"Zorni primjer neznanja i neodgovornosti gradskih službenika"

U odgovoru komentiraju i dopis gradske vlasti tvrtki od 31. srpnja da u roku u roku od 30 dana navedeni prostor "preda slobodan od osoba i stvari u posjed Gradu Zagrebu".

‘Predmetni je dopis i zaključak još jedan zorni primjer neznanja i neodgovornosti gradskih službenika. Naime, osim što se u zaključku citira dokument koji sadržajem ne odgovara ugovoru čiji je potpisnik Summa Nox d.o.o., zaključak predstavlja upravni akt, a ugovorni odnosi nisu predmetom upravnog postupka. Zaključno, djelatnici Grada Zagreba ignoriraju i odredbe ugovora o otkazu, kontinuirano postupajući kao da u odnosu na zakup Grad Zagreb vrši upravnu, odnosno javnu funkciju‘ navodi se u odgovoru u kojem se i ističe i kako Grad nema pravnog temelja tražiti predaju navedenog prostora ‘oslobođenog od osoba i stvari‘

"Zaključak je upravni akt, a predaja predmetnog prostora predstavlja građansko-pravni odnos za koji je u cijelosti nadležan sud. Kada bi Grad Zagreb mogao tako postupati, onda bi na jednaki način mogli i isprazniti i deložirati sve protupravne korisnike gradskih stanova, a što niti ne pokušavaju unatoč dramatično većih potraživanja s tog osnova. Summa Nox d.o.o. će i protiv svih pokušaja Grada Zagreba da protupravno stekne posjed predmetnog prostora i dalje koristiti sva sredstva koje pravni poredak RH dopušta u obrani svojih prava stečenih od vlasnika predmetnog prostora", tvrdi se u reagiranju Summa Noxa u kojem stoji da je ta tvrtka u uređenje i opremanje tog prostora uložila više od osam milijuna kuna i platila KK Ciboni više od šest milijuna kuna zakupnine.

"Isti čovjek"

"Smatramo bitnim naglasiti da je u sklapanju sporne nagodbe s obje strane odgovorna osoba bio isti čovjek, dužnosnik Grada Zagreba, da je sporna nagodba sklopljena na štetu KK Cibona. Također je bitno napomenuti da se cijela aktivnost predmetne osobe kao dužnosnika KK Cibone svodi na pokušaje oduzimanja prava korisnika noćnih klubova u poslovnim prostorima KK Cibone".

U odgovoru ističu i da "Grad Zagreb u svojem postupanju kod pokušaja stjecanja i gospodarenja nije uopće razmotrio relevantnu dokumentaciju obzirom da je predmetni prostor kojeg se Grad Zagreb smatra vlasnikom nedostupan direktno sa javnih površina SPC Cibona pa stoga ovrha na istome nije moguća".

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić donio je zaključak kojim se Summa Noxu otkazuje ugovor o zakupu poslovnog prostora u kompleksu Cibone, na temelju čega Grad Zagreb kao vlasnik tog prostora od Summa Noxa potražuje najmanje 2,38 milijuna kuna neplaćenog zakupa.

02. svibanj 2024 01:49