Aktualno
StoryEditor

Superžena - Djevojka koja je svoje digitalno carstvo izgradila s kauča

02. Travanj 2017.

Novac nikad nije bio razlog zbog kojeg radim. On je samo došao kao posljedica.‘ Tim je riječima dugokosa ljepotica Lilly Singh novinarima BBC-ja, onako ‘uskromno‘ objasnila kako je uopće dospjela na listu najuspješnijih zvijezda YouTubea. Ta Kanađanka indijskog podrijetla koju digitalna publika prepoznaje i pod nadimkom Superwoman, prošlu je godinu zaključila s novih 7,5 milijuna dolara na računu, a od prošlog tjedna njezin je CV bogatiji za nagradu People‘s Choice, naslovnicu prestižnog marketinškog časopisa AdWeek i titulu ‘Creator of The Year‘. S obzirom na to da joj neki mediji tepaju da je magnet za brendove (kanal joj ima više od 13 milijuna pretplatnika, a videouradci na milijarde pogleda!), logično je zapitati se što ta 28-godišnja djevojka radi toliko dobro da je u moru influencera, vlogera, blogera i digitalnog sadržaja uspjela ostvariti toliki uspjeh i to pogotovo među ‘milenijcima‘, koji su njezina osnovna ciljana publika. Adweek je zaključio da Singh toliku pažnju, ali i novac diže na (ili zahvaljujući) svom motivirajućem, pozitivnom pogledu na život, ali to jamačno nije sve. Ili?

Ona je publika

Za pozornost Lilly Singh alias Superžene, trenutačno najuspješnije globalne vlogerice, bore se brendovi poput Skittlesa, Coca-Cole i Googlea, zbog čega je nazivaju magnetom za brendove. Najuspješnija zvijezda YouTubea ima više od 13 milijuna pretplatnika, a njezini videouradci milijarde pogleda.

Singh je svoju virtualnu avanturu započela prije punih sedam godina kada je u intimi svoje studentske sobe počela snimati videoisječke koje je postavljala na YouTube. Kako je objasnila BBC-ju, tada je patila od depresije i, kao brojni dvadesetogodišnjaci, nije imala pojma što bi sa svojim životom i čime bi se željela baviti. U početku je pred web-kamerom u formi videodnevnika brbljala o stvarima koje su je svakodnevno mučile i vrlo brzo shvatila da nije jedina kojoj se određene teme vrte po glavi. I danas je ispod njezinih videourad moguće pročitati komentare poput ‘Isuse, kao da samog sebe slušam‘ ili ‘Ovo je i moj život! LOL‘, s tim da korisnici koji se poistovjećuju s njezinim uradcima nisu (samo) mladi predstavnici manjina (ona je podrijetlom Indijka) već vršnjaci iz različitih dijelova svijeta; od njezina rodnog Toronta pa do Singapura. Potpora koju su dobili njezini duhoviti videokomentari posve obične svakodnevice dali su joj poticaj da nastavi eksperimentirati s YouTubeom, kanalom koji ju je vrlo brzo pretvorio u neposrednog, nepretencioznoga gla snogovornika čitave generacije koja ju, za razliku od drugih vlogera koji su nakon puberteta pali u zaborav, nastavlja pratiti od njezinih početaka do danas. Kako je svojedobno objasnila, ne smatra se celebrityjem u klasičnom smislu te riječi. Naime, kultura slavnih često podrazumijeva osjećaj zadivljenosti, zavisti; publika želi izgledati kao predmet svog obožavanja, kupiti iste takve cipele ili garderobu. Slavni žele da su fanovi njima fascinirani, gledaju ih kao uzore i koriste se posve drugačijim mamcima ne bi li ostvarili pristojan doseg. Lilly Singh tvrdi da nema takav pristup fanovima već im želi poručiti da između njih i nje nema ama baš nikakve razlike. Lilly Singh je svoja publika. Lilly Singh je stvarna osoba, obična ‘milenijka‘ koju s ostatkom generacije vežu potpuno isti problemi, a i strasti.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=8g6H-k9cl88[/embed]

Miljenica brendova

No osim što se milijuni internetskih korisnika poistovjećuju s temama o kojima govori, sviđa im se i ton na koji ih obrađuje. Lilly ih često preuveličava, onako stand-upovski i uvijek, ali uvijek inzistira na dobroj energiji, smijehu, pozitivističkom pristupu. Potonje se posebno sviđa velikim kompanijama koje su shvatile da joj svoj brend mogu povjeriti u ruke bez ikakvog straha da će biti zamrljan skandalima. Takvo što dogodilo se baš nedavno kada je još jedna zvijezda YouTubea, PewDiePie, izgubila sponzore zbog antisemitskih komentara u jednom od svojih videa. Lilly Singh politika ne zanima, dapače, ona je tijekom sedam godina digitalne egzistencije uspjela ujediniti ‘milenijce‘ neovisno o spolu, dobi ili etničkom podrijetlu. Kako su objasnili u AdWeeku, Lilly ima jako snažnu osobnost, jasno definirane vrijednosti i priličnu disciplinu, a to su sve čimbenici koje brendovi vole. Marketinški gledano, posebno je vješta u izražavanju svog stajališta, pa čak i kritičkog, i tako ga lijepo upakira u sadržaj koji je prihvatljiv oglašivačima, a jasan publici. Drugim riječima, publika nema osjećaj da se ona ikome (čitaj: oglašivačima) dodvorava ili prilagođava već ostaje svoja, ali opet pruža brendovima osjećaj sigurnosti s obzirom na to da vole imati kontrolu nad porukom. Od globalnih brendova, veliki fanovi Superžene su Coca-Cola, Skittles i Smashbox, koji je sada već redovito angažiraju u svojim reklamama ili s njom u suradnji lansiraju nove proizvode ili usluge (co-branding). Tako, primjerice, u suradnji sa Singh Coca-Cola producira videouratke, sponzorira njezina gostovanja i nastupe, a prošle je godine u Torontu dijelila boce s njezinim imenom na etiketi. Kako su iz Coca-Cole objasnili novinarima AdWeeka, najviše im se dopada zarazna energija poznate vlogerice, njezina neposrednost, jednostavnost, ali i originalnost. To, naravno, ne primjećuje i ne iskorištava samo Coca-Cola. Recimo, Smashbox je s Lilly Sigh aka Superženom izbacio specijalnu liniju žarkocrvenih ruževa, a Skittles ju je pozvao da sudjeluje u otvorenju dobrotvorne pop-up zalagaonice.

Širenje biznisa

Osim što zarađuje sklapajući ugovore s oglašivačima, širi i vlastiti biznis. Ovoga mjeseca tako planira lansirati svoju prvu knjigu ‘How to Be a Bawse: A Guide to Conquering Life‘, u kojoj će s publikom podijeliti svoja životna i poslovna iskustva. Osim tog izleta u analogne, tradicionalne medije, Singh planira razvijati i svoj core-business pa u partnerstvu s Googleom sudjeluje u organizaciji eventa Brandcast, na kojemu se okupljaju medijski kupci i virtualne zvijezde. U svakom slučaju, Lilly Singh je na pravom putu da postane jedan od najuspješnijih ne vlogera već digitalnih poduzetnika. Sa sjajnom osobnošću, originalnošću i očitim osjećajem za biznis tek je počela graditi svoje virtualno carstvo i pravdati svoj nadimak - Superžena.

https://www.youtube.com/watch?v=7o4uDXft_pU

>>>Vetements: Preskupi francuski brend u kojem se elita osjeća poput običnih ljudi

16. travanj 2024 04:20