Aktualno
StoryEditor

Suprotstavljene oko sirijskog sukoba, složne oko nafte - Saudijska Arabija i Rusija sklopile sporazum

28. Ožujak 2018.

Saudijska Arabija i Rusija najavile su sklapanje dugoročnog sporazuma, prvog takvog u povijesti između te dvije države, kojim će pojačati kontrolu nad svjetskim zalihama sirove nafte, javlja Reuters. Saudijski princ Muhamed bin Salman kazao je da su Rijad i Moskva odlučili dogovorom proširiti kratkoročni savez koji je započeo još u siječnju prošle godine nakon što su pale cijene sirove nafte.

Rusija je blisko surađivala sa zemljama OPEC-a tijekom razdoblja prevelike ponude nafte, iako službeno nije članica, no novi dogovor Rusije i Saudijske Arabije koji bi mogao trajati 10 do 20 godina nema presedana.

Najjači proizvođač nafte OPEC-a, Saudijska Arabija, regrutirala je Rusiju i druge zemlje koje nisu članice udruženja kako bi pomogli ublažiti prevlast ponude nad potražnjom kada je cijena jednog barela sa 100 dolara 2014. godine pala na manje od 30 dolara 2016. Cijene su se nakon toga oporavile i narasle do 70 dolara, no brzorastuće američko tržište škriljevca obuzdalo je taj rast.

>>>Trenutačni pokazatelji govore da su cijene nafte previsoke

Ipak, povjesničar specijaliziran za naftno tržište Daniel Yergin ističe da sve ovisi o tome koji je glavni motiv sporazuma, kriza na tržištu ili znak promjene međusobnih odnosa u svijetu nafte. Dodaje da zemlje OPEC-a žele institucionalizirati taj odnos prije no što postane one-shot deal.

Robert McNally iz konzultantske grupacije Rapidan Energy kazao je da Rijad želi razbiti fluktuacije cijena koje su karakteristične za naftno tržište, kao i podigunuti cijene.

Objašnjava da velika volatilnost cijena koja je bila konstantno prisutna na tržištu posljednjih 10 do 15 godina scenarij je koji Rusija i Saudijska Arabija ne žele ponovno doživjeti. Smatra i da će se Rusija pridružiti Saudijskoj Arabiji u izgradnji rezervnog proizvodnog kapaciteta kojeg će koristiti kada cijene previše narastu.

>>>Svjetska banka više neće financirati eksploataciju nafte i plina

Dugoročni sporazum Moskve i Rijada mogao bi asimilirati Rusiju Saudijskoj Arabiji na čelu OPEC kartela, kao i ojačati prisutnost Rusije na Bliskom istoku gdje je SAD već niz godina dominantna super-sila. Vijest o mogućem naftnom savezu pojavila se istovremeno s jačanjem ekonomskog odnosa tih dviju država unatoč suprotnom stavu oko sukoba u Siriji.

Naftna politika

Rijad podržava pobunjenike u borbi protiv vojske sirijskog predsjednika Bashar al-Assada, dok su ruske i iranske snage u tom slučaju zakleti regionalni neprijatelj Rijada. Sastanak između saudijskog princa i ruskog predsjednika koji se održao na marginama summita G20 u Kini u rujnu 2016. bio je ključan u stvaranju ruske potpore OPEC-u.

U listopadu prošle kralj Salman postao je prvi saudijski monarh koji je došao u službeni posjet Rusiji pruživši tada političku i ulagačku potporu ruskom gospodarstvu pogođenom sankcijama Zapada.

>>>Francuska odlučna u naumu da do 2040. ukine proizvodnju nafte i plina

S obzirom da je Princ taj koji je javnost obavijestio o sporazumu, a ne ministar nafte, jasan je znak tko vodi konačnu riječ o naftnoj politici. Isto tako, označava i veliki preokret u odnosima dviju država. Saudijska Arabija bila je vjeran saveznik SAD-a tijekom hladnog rata.

IPO državne naftne kompanije

Saudijski princ predviđa da potražnja za naftom neće pasti do 2040. godine, unatoč napretku tehnologije obnovljivih izvora energije i električnih vozila. Kako bi okončao ovisnost svoje zemlje o nafti nastoji diverzificirati gospodarstvo do 2030.

Rijad planira prodati 5 posto udjela u državnoj naftnoj kompaniji Aramco. Vrijeme za inicijalnu javnu ponudu istječe ove godine, no prijestolonasljednik je najavio da bi se ona mogla održati čak i početkom iduće godine, ovisno o financijskim uvjetima na tržištu.

>>>Saxo banka: Ulagači u naftu trebaju pratiti i rezultate auto industrije

Saudijski ministar nafte Khalid al-Falih prošlog tjedna je izjavio da je dokumentacija spremna, no burza na kojoj će se IPO održati još nije odabrana. U utrci su burze u New Yorku, Londonu i Hong Kongu, no Falih ističe postojanje opasnosti od neozbiljnih pravnih radnji ako Aramco bude izlistan na burzi u SAD-u.

 

19. travanj 2024 07:15