Aktualno
StoryEditor

Suradnik U ime obitelji traži od Ustavnog suda izbacivanje informatike iz škola

11. Lipanj 2018.

Dr. med. Tomislav Gojmerac, pedijatar, dopredsjednik Centra za prirodno planiranje obitelji i suradnik udruge U ime obitelji u projektu "Roditelji odlučuju o odgoju svoje djece", podnio je Ustavnom sudu prijedlog za pokretanje postupka ocjene ustavnosti i zakonitosti odluke ministrice obrazovanja Blaženke Divjak o uvođenju informatike kao obaveznog predmeta od rujna u škole, piše Jutarnji list.

>>>Divjak: Do kraja godine još 600 milijuna kuna za znanost iz EU fondova

U prijavi navodi da je ministrica obrazovanja prekršila zakonske odredbe jer je donijela odluku mimo demokratski organizirane institucionalne procedure - nije osigurala društveni dijalog, preskočila je mišljenje Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje i vijeća roditelja u školama te ignorirala komentare pristigle tijekom savjetovanja.

"Odluka je objavljena u Narodnim novinama 6. ožujka 2018., dakle prije no što je javna rasprava o njezinom nacrtu formalno pravno završila (12. ožujka). Odluka je stupila na snagu 14. ožujka, samo dva dana nakon zatvaranja javne rasprave o njezinu nacrtu", stoji u prijavi.

>>>Informatika napokon postaje obvezna

- Ovakva vrsta tužbe zbilja je nevjerojatna i polazi od potpuno netočnih teza. Ponovno od društva ekstremnih svjetonazora i/ili partikularnih privatnih interesa dolaze pokušaji zaustavljanja ulaska naših škola u 21. stoljeće. Takve stvari neću dopustiti. Učenici, roditelji i učitelji neće biti taoci onih koji bi nas zbog interesa ili čudne ideologije ostavili na začelju Europe, komentirala je slučaj ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

23. travanj 2024 23:15