Aktualno
StoryEditor

Suradnja - Festo pomogao mladim strojarima da naprave robota i pneumatski mišić

23. Lipanj 2016.
Piše:
Ivana Tarnaj

Trojica studenata Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, smjer mehatronika i robotika, Valentino Štahan, Hrvoje Brezak i Dominik Sremić uz pomoć profesora Željka Šituma i potporu tvrtke Festo kreirala su jednoga četveronožnog robota. – Bio je to završni rad na trećoj godini. Konstruirali smo četveronožnog robota s pneumatskim mišićima na kojem smo radili pune dvije godine. To su roboti koji mogu lakše svladati teren u odnosu na one s kotačima, takozvane gusjenice – ističe student Hrvoje Brezak.

Uz pomoć profesora – Ovakav robot idealan je za situacije nakon havarija. Njime se upravlja daljinski, idealan je za vojsku, a bio bi koristan i za nepristupačne terene – objasnio je primjenu ovog stroja student Dominik Sremić. Robot, koji je primjer bioničkog sustava, donio im je lovorike. U početku je trebao samo sudjelovati na Robotičkoj alci koja se održavala paralelno s onom pravom Sinjskom, 300., ali maleni je robot išao dalje. Dečkima je donio Rektorovu nagradu, a na izložbi inovatora INOVA 2015., osvojio je zlatnu medalju i gdje god se pojavi, privlači pozornost. Inicijativa da se nešto napravi, iskoristi znanje iz klupa, došla je od profesora Željka Šituma. Njegova katedra ne raspolaže s mnogo novca, ali pojedina prijateljstva stvorena na putu do diplome ostaju neraskidiva cijeli život. – Zdravko Lončar, nekadašnji student ovog fakulteta, radi u Festu. Suradnja Fakulteta i Festa traje otkako sam ja ovdje. Uvijek su nam pomagali – tvrdi profesor Šitum. Tako je Festo donirao 20-ak tisuća kuna vrijedne pneumatske dijelove za ovog robota, a preostale dijelove, pet tisuća kuna vrijedne, kupili su ili uz pomoć Fakulteta platili sami studenti i angažirani profesor.  U Festu kažu da, iako u Hrvatskoj imaju samo predstavništvo, rado sudjeluju u studentskim projektima i odazivaju se na svaki poziv s Fakulteta. – S Festom surađujemo otkako je u Hrvatskoj, dakle punih 20 godina. To je novac koji je vrijedno uložen. Važno nam je ulaganje u znanje, poticanje novih ideja i inovacija – rekla je Jasminka Poje, menadžerica iz Festa.

Korak dalje – Usko surađujemo s Tehničkom školom Ruđera Boškovića, u kojoj imamo didaktičku učionicu. Suradnjom pak s fakultetima želimo upoznati studente s novim tehnologijama, novim smjernicama i idejama u industriji te poticati razvoj novih rješenja – poručuju iz Festu.  Zahvaljujući njihovu doprinosu, studenti strojarstva napravili su i oktozu za stopalo, suvremeno ortopedsko pomagalo u koje je ugrađen pneumatski mišić. Osim sa zagrebačkim, Festo surađuje i s Fakultetom elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu. Njihovi studenti razvijaju modularna višenamjenska plovila Swath i Hydrofoil. Cilj je sudjelovati na međunarodnom natjecanju ‘Hydrocontest 2016.‘ koje se održava u srpnju 2016. u Lausanni u Švicarskoj.

26. travanj 2024 18:30