Aktualno
StoryEditor

Suradnja IoT Net Adrie i Sigfoxa za prvu hrvatsku IoT mrežu

10. Listopad 2017.

Zagrebačka tvrtka IoT Net Adria u suradnji s francuskom kompanijom Sigfox, vodećim globalnim servisom za povezivanje stvari (IoT - Internet of things), najavila je prvu nacionalnu mrežu IoT-a, u sklopu koje planira uspostavu mreže baznih stanica za pokrivanje 96 posto hrvatskog stanovništva.

IoT Net Adria i Sigfox radi toga su potpisali sporazum kojeg su objavili u utorak na konferenciji za medije, pri čemu je suosnivač i izvršni direktor IoT Net Adria Bruno Crnički naglasio da Internet stvari predstavlja iduću fazu razvoja tehnologije, te da se stvaranjem IoT mreže u Hrvatskoj zapravo stvara sustav koji će poticati hrvatska IT poduzeća, integratore sustava, startupove i pojedince da se uključe u taj razvoj.

>>>P&G treći put dobitnik Certifikata Poslodavac Partner

- IoT Net Adria predstavlja poslovnu mogućnost, pogotovo za inovativne timove koji žele nuditi svoje proizvode i rješenja na globalnoj razini. Sigfoxova niskoenergetska širokopojasna bežična tehnologija smanjuje troškove i količinu energije potrebnu za sigurno povezivanje stvari u oblaku (cloudu), jer umjesto postojećih tehnologija primjenjuju drugačiji pristup, istaknuo je Crnički.

Dodaje da prva globalna IoT mreža služi prijenosu podataka milijardi objekata bez potrebe za uspostavom ili održavanjem mrežnih veza.

Nazivajući to revolucionarnom promjenom koja će pridonijeti znatnom smanjenju troškova i potrošnje energije, Crnički je kazao da to može biti prilika da ljudi ostanu u Hrvatskoj.

>>>Najveća blockchain konferencije u ovom dijelu Europe u Rovinju

- Hrvatska ima velik broj kvalificiranih i obrazovanih inženjera i startup tvrtki i vjerujemo da možemo zajedno od zemlje učiniti regionalnog lidera u brzom usvajanju IoT-a i stvaranju uzbudljivih novih aplikacija i uređaja, poručio je Crnički.

Kazao je i da su tvrtku IoT Net Adria osnovali iskusni hrvatski stručnjaci za IT i telekomunikacije koji rješavaju stvarne poslovne izazove za velik broj klijenata iz sektora poljoprivrede, zdravstva, prometa i prijevoza, bankarstva, osiguranja, zaštite okoliša i za pametne gradove.

Mreža im je danas prisutna u 36 zemalja, a očekuje se da do 2018. dođe do 60 zemalja.

Sigfox je francuska tvrtka-servis za povezivanje stvari koja je izgradila globalnu mrežu za spajanje milijardi uređaja na internet, trošeći pritom što je moguće manje energije. Pristup Sigfoxa komunikaciji uređaj-oblak usmjeren je na rješavanje tri najveće prepreke globalnom usvajanju IoT-a, a to su trošak, potrošnja energije i globalna skalabilnost.

>>>RSM mreža osvojila nagradu Najbolja mreža godine

Internet stvari (Internet of things) označava povezivanje uređaja putem interneta. Spajanje uređaja može biti bežično i omogućava nove mogućnosti za međusobnu interakciju ne samo između različitih sustava i donosi nove mogućnosti njihove kontrole, praćenje i pružanje naprednih usluga. To mogu biti primjerice hladnjaci, perilice ili razni sigurnosni sustavi.

Internet stvari omogućuje integraciju ogromne količine uređaja koji imaju ugrađene senzore koji više ili manje samostalno komuniciraju jedni s drugima i s raznim aplikacijama.

Internet stvari postaje veliki posao budućnosti. Prema nedavnoj Gartnerovoj analizi 15 posto kompanija već koristi IoT u svom poslovanju, najčešće logistici.

19. travanj 2024 09:57