Aktualno
StoryEditor

Susak i Male Srakane sad imaju ‘ušminkane‘ rive

29. Srpanj 2018.

Na otocima Susku i Malim Srakanama u nedjelju su otvorene novouređene rive, zajednički vrijedne 18,5 milijuna kuna, sufinacirali su ih Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Primorsko-goranska županija i Grad Mali Lošinj.

Na Susku, na kojem je obilježen i 33. Dan iseljenika, izgrađena je riva i trajektna rampa uz produžetak operativne obale vrijednosti oko 16,5 milijuna kuna. Tim projektom u luci Susak poboljšava se prometna povezanost otoka, ali i sigurnost plovidbe te osiguravaju novi komunalni vezovi za privez brodica otočana i dodatni vezovi za gospodarsko korištenje.

>>> REPORTAŽA Otok Susak: Ljepota osuðena na izumiranje

Na otočiću Male Srakane uređen je mol za brodice u što su uložena oko dva milijuna kuna, Ministarstvo je uložilo 600 tisuća kuna, Županija 200 tisuća, ostalo Grad Mali Lošinj.

Na otočiću Male Srakane cijele godine živi samo dvoje stanovnika, supružnici Ana i Werner Kohl. Werner je iz Beča a Ana iz Vrbovskog u Gorskom kotaru, upoznali su se u Malom Lošinju, gdje je ona radila kao primalja, a on došao kao podvodni ribolovac, prije 50 godina doselili su na Male Srakane, žive od poljoprivrede, stočarstva i turizma. Ljeti na otoku bude 40-ak ljudi.

Ova ulaganja pokazuju da je Vladi bitan svaki čovjek, pa tako i na otocima, rekla je državna tajnica u Ministarstvu mora Maja Markovčić Kostelac.

Susak: Obilježen 33. dan iseljenika

Na Susku je u nedjelju obilježen 33. Dan iseljenika, na otoku živi 80 stalnih stanovnika, dok se broj iseljenih i njihovih potomaka u SAD procjenjuje između četiri i četiri i pol tisuće.  Ove godine ih je za Dan iseljenika na Susku 350.

Na otoku je trenutačno 850 gostiju, od početka godine bilo 26.000 noćenja i 2200 dolazaka, što je povećanje od četiri posto u odnosu na prošlu godinu, rekla je gradonačenica Malog Lošinja Ana Kučić.

Župan Zlatko Komadina izrazio je zadovoljstvo što se iseljenici barem jednom godišnje vraćaju na Susak, čuvajući tradicije i običaje.

>>> Sanja Čižmar: Povećanje plaća od 30 posto u  hotelijerstvu, sektor bi odvelo u minus

Ministar turizma Gari Cappelli istaknuo je  da Vlada izuzetno brine o jadranskim otocima i stanovništvu. Putem zakona o otocima sljedeće godine na raspolaganju za ulaganje u otoke bit će stotinjak milijuna kuna, samo za Unije, Susak i Ilovik u lošinjskom otočju uloženo je i planira se uložiti više od sto milijuna kuna u rive, vodovod i kanalizaciju, rekao je ministar.

18. travanj 2024 17:15