25. svibanj 2018.

Susovski: Preduvjet za implementaciju blockchaina su uređeni državni registri

Kada govorimo o implementaciji blockchaina definitivno nema potrebe za brzanjem i uvođenjem tehnologije samo da bi je uveli, potrebno je pametno promisliti o onome što se želi postići i koja je korist od nje, zaključak je konferencije na temu ‘Blockchain u službi zemljišnih knjiga – spas ili lažna nada?‘ koja je održana 24. svibnja u Novinarskom domu u organizaciji Senata gospodarstva Hrvatske.

Važnost konferencije i primjene blockchain tehnologije naglasio je Mladen Hrgarek, predsjednik Senata gospodarstva Hrvatske.

- Ovo je vrlo hrabra tema, međutim kada pogledamo primjere iz svijeta i iskustva, blockchain je tehnologija koja je već zaživjela i jedan je od stupova industrijske revolucije, izjavio je Hrgarek.

O primjeni blockchaina u sustavima zemljišnih knjiga i katastra govorili su Marco Aloe, Government Security Solutions, Zoran Vujić, načelnik sektora za informacijsko komunikacijski i geoinformacijski sustav, Erika Kaloćira Reljić voditeljica Službe za ZK pravo, Uprava za građansko, trgovačko i upravno pravo u Ministarstvu pravosuđa, Veronika Pogačić, voditeljica Službe za aplikativni sustav, Uprava za strateški razvoj, informatizaciju i kapitalna ulaganja u pravosuđu, Andrea Simić Rukavina, viša upravna savjetnica u Službi za zemljišnoknjižna prava u Ministarstvu pravosuđa, Bojan Susovski, direktor službe za informacijski sustav Porezne uprave i predstavnik APIS IT-a u UBiK-u, Marco Aloe, Business Development Manager u SICP-u te Vlaho Hrdalo, odvjetnik i predsjednik UbiK-a.

Iz perspektive zemljišno-knjižnog prava, prednosti koje društvu može donijeti implementacija lanaca blokova kao temelja za pravne radnje, Kaloćira Reljić navela je poboljšanje kvalitete samih podataka. Ministarstvo pravosuđa je prošle godine krenulo s elektroničkom komunikacijom sa sudovima te je Simić Rukavina kazala kako Ministarstvo prati trendove u tehnologiji i spremno je za implementaciju blockchaina.

- Sama implementacija blockchaina u sustav traje kratko vrijeme u tehnološkom pogledu, ali prilagodba ljudi uključenih u taj sustav traje duže, rekao je Marco Aloe.

Digitalan potpis je zaživio, a koliko smo kvalitetno pripremili preostale preduvjete za primjenu blockchain tehnologije u formalno-pravnim procesima, odgovorio je Bojan Susovski, direktor službe za informacijski sustav Porezne uprave i predstavnik APIS IT-a u UBiK-u.

- Preduvjet za uspješnu implementaciju su uređeni podaci i ono najbitnije je da moramo imati zapravo sređene državne registre i evidencije da bismo uopće mogli započeti s bilo kakvom implementacijom nove tehnologije koja donosi jednu potpuno novu razinu moći za čitav sustav, rekao je Susovski.

Osim uređenih podataka, Susovski je naglasio i dionike samog procesa koji vide korist u ugođenu blockchain tehnologije tako da sustav rješava njihove poslovne probleme te je zaključio kako ne treba brzati u uvođenju tehnologije, već je potrebno pametno promisliti što želimo učiniti s njom i koja je korist od te tehnologije.