Aktualno
StoryEditor

Sustav društvene kontrole kaznio devijantno ponašanje, milijunima Kineza zabranjeno putovati

26. Ožujak 2018.

Možda zvuči kao radnja distopijske serije Black Mirror, no pod kineskim sustavom društvenog ocjenjivanja više od 12 milijuna ljudi dobilo je zabranu putovanja diljem države zbog ‘lošeg‘ ponašanja. Devet milijuna Kineza tako ima zabranu kupovanja karata za domaće letove, dok je tri milijuna stanovnika dobilo zabranu kupovanja aviokarata u poslovnoj klasi, javlja Telegraph.

Različiti su uzroci zbog kojih su građani dobili zabranu, a odnose se između ostalog i na kretanje električnim biciklima po pješačkim stazama i neplaćanje kazni. Zamjenik direktora kineskog Nacionalnog povjerenstva za razvoj i reforme (NDRC), Zhang Yong, kazao je da će se pilot projekt provoditi u kineskim provincijama tijekom iduće dvije godine.

Sustav društvenog ocjenjivanja temelji se na vladinoj paroli ‘jednom nepouzdan, uvijek ograničen‘, a od prvog svibnja kaznene bodove građani će moći zaraditi neprimjerenim ponašanjem u javnom prijevozu.

>>>Distopijska igra kineske vlade: Građani ‘na uzici’ Velikog brata i velikih podataka

Pušenje cigareta u područjima javnog prijevoza gdje je isto zabranjeno, vožnja bez karte, kao i prodaja krivotvorenih karata neka su od djela koja će biti kažnjiva te bi mogla rezultirati zabranom kupovine karata za vlak u trajanju od 180 dana.

Zhang objašnjava da će NDRC povećati intenzitet nagrada i kazni tako da će nepošteni građani biti kažnjeni, a oni uzorni motivirani nagrdom. Također, oni kažnjeni bit će javno osramoćeni na internetu tako što će njihova imena tijekom tjedan dana biti napisana na web stranici za rezervaciju karata.

Borci za ljudska prava zabrinuti su jer će se 2020. sustav početi primjenjivati u cijeloj državi, kada će aplikacije pratiti svaki njihov pokret i ponašanje kako bi ih ocijenili, a koristit će se i informacije o političkim preferencijama.

Vlada je blisko surađivala s maloprodajnim divovima Alibabom u razvoju kreditnog sustava Sesame Credit koji će ocjenjavati ponašanje korisnika temeljem toga koliko vremena provedu igrajući video igrice ili koje proizvode kupuju online.

20. travanj 2024 12:16