Korona i biznis
04. siječanj 2018.

Šutnja je zlato: Trumpu raste popularnost kad ne govori

Popularnost Donalda Trumpa blago je porasla tijekom blagdana, što je analitičare potaknulo na razmišljanje da američkom predsjedniku, ovisniku o Twitteru, bolje ide kada ga nema u vijestima.

Uživajući u svojoj rezidenciji na sunčanoj Floridi i igranju golfa od Božića do Nove godine, Trump se u tom razdoblju uglavnom nije oglašavao. Prije odlaska iz Bijele kuće na praznike popularnost mu je bila na 36 posto i do prvog dana nove godine skočila na 40 posto, objavio je Gallup.

>>>Melania poručila Ivani Trump da se ne predstavlja kao prva dama

Iako je to i dalje povijesno niska popularnost u prvoj godini mandata, Trump nije ovako dobro stajao od lipnja.

To je neke analitičare potaknulo na hipotezu da je Trumpu bolje kada je diskretniji.

"Teško je to dokazati", kaže Kyle Kondik sa sveučilišta u Virginiji, ali rezultati upućuju na to "da mu je popularnost viša kad ne dominira vijestima".

>>>Trump: Moja tipka je veća od Kim Jong Unove

Kondik naglašava kako su i Trumpu i Hillary Clinton brojke tijekom preizborne kampanje 2016. rasle svaki put kada nisu dominirali naslovnicama.

Analitičar HuffPosta Ariel Edwards-Levy dodao je kako Trumpu popularnost blago porasla i tijekom kolovoza i rujna kada su najveći prostor u vijestima zauzimali snažni uragani koji su pogodili Ameriku

>>>Trump se na Twitteru ruga ‘dobrom starom globalnom zatopljenju’ 

Glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders, naravno, ne slaže se s time i tvrdi da je predsjedniku popularnost narasla jer je nedugo prije Božića usvojena velika porezna reforma.

Tko je u pravu, vidjet će se brzo. Trump se u međuvremenu vratio u Bijelu kuću i odmah se prihvatio stare navike - ranojutarnjeg tvitanja.