Aktualno
StoryEditor

Sutra se otvara prvi kineski uvozni sajam na kojem sudjeluje i 27 hrvatskih tvrtki

04. Studeni 2018.

Kineski predsjednik Xi Jinping otvorit će u ponedjeljak u Šangaju prvi povijesni sajam China International Import Expo (CIIE), kojim zemlja domaćin želi pokazati da je spremna povećati svoj uvoz kako bi smanjila svoj golemi trgovinski suficit s ostatkom svijeta.

Otvaranju sajma nazočit će i dvadesetak čelnika država i vlada, među kojima i hrvatski premijer Andrej Plenković koji boravi u radnom posjetu Kini. U sklopu napora za jačom nazočnošću hrvatskih tvrtki na kineskom tržištu, na sajmu će u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK) sudjelovati i 27 hrvatskih tvrtki, među kojima Podravka, Končar, Luka Ploče i Badel 1862.

>>> Kina ludim tempom proizvodi milijardere, ‘s trake‘ silaze dva tjedno

Veliki trgovinski sajmovi tradicionalno su se u Kini organizirali kako bi pomogli domaćim izvoznicima, a inauguralnim CIIE-om u Šangaju kineski predsjednik Xi želi poručiti svijetu da je Kina otvorena za ulazak stranih tvrtki i da je njezina uloga u globalnom gospodarstvu pozitivna. Kako se očekuje, kineski dužnosnici i čelnici tvrtki poručit će na sajmu da Kina želi potaknuti uvoz, uravnotežiti globalnu trgovinu i smanjiti svoj trgovinski suficit.

Hrvatski deficit u trgovinskoj razmjeni s Kinom iznosio je prošle godine 652 milijuna dolara, što je 90 milijuna dolara više nego godinu ranije.Trendovi ipak nisu tako loši budući da i hrvatski izvoz u Kinu raste: 2017. rastao po stopi od 50 posto, na 125 milijuna dolara, a ove godine također raste po stopi od 44 posto.

Na sajmu, koji se održava od 5. do 10. studenoga u Nacionalnom izložbenom i konferencijskom centru u Šangaju, sudjelovat će više od 3000 tvrtki iz 130 zemalja svijeta. Organizatori očekuju da će paviljone izlagača obići više od 300 tisuća posjetitelja. CIIE je veliki organizacijski zalogaj čak i za Kinu - očekuje se da će grad danima biti blokiran, a gradske vlasti najavile su da sljedeći tjedan neće biti škole. Sajam će pratiti više od 4100 domaćih i stranih predstavnika medija: akreditirani su novinari iz 630 medija iz 65 zemalja svijeta.

Brojne zemlje poslale su i svoja visoka politička izaslanstva – Rusiju će predstavljati premijer Dmitrij Medvedev – a znakovit je izostanak američkog izaslanstva, osobito u svjetlu trgovinskog rata koji bjesni između Kine i SAD-a. Ipak, unatoč napetostima, na sajam dolazi 180 američkih tvrtki koje ne žele ispustiti moguće prilike na kineskom tržištu.

Kineski gospodarski rast je impresivan. U zemlji već živi oko 400 milijuna ljudi koji pripadaju srednjem sloju i potencijalno su dobri potrošači. Po tome kriteriju riječ je o najvećem svjetskom tržištu, a taj broj nastavlja brzo rasti.

Analitičari ocjenjuju da Kina mora ojačati svoju domaću potrošnju kako bi zadržala visoke stope rasta, što zahtijeva daljnje jačanje uvoza. Porast kineskog uvoza međutim nije ništa novo. Još 2000. godine Kina je bila osmi po veličini svjetski uvoznik s udjelom od tri posto, dok je prošle godine njezin udio iznosio deset posto, što je manje samo od američkog uvoza.

>>> Odnosi EU-SAD-Kina: Unija se još nada da će je gospodar pomilovati po glavi

Održavanje CIIE-a najavljeno je prije više od godinu dana, no njegovo održavanje koincidira s trgovinskim ratom koji bjesni između Washingtona i Pekinga. Sjedinjene Države nametnule su carine na kineski uvoz vrijedan 250 milijardi dolara, a Kina je odgovorila protumjerom, carinama na američki uvoz u vrijednosti 110 milijardi dolara. Ipak, američki i kineski predsjednici Donald Trump i Xi Jinping nedavno su u telefonskom razgovoru izrazili nadu da bi se spor mogao uskoro riješiti.

Na CIIE-u sudjeluje i više od 500 tvrtki iz Europske unije.

Plenković će na sajmu, na forumu ‘Trade & Innovation‘, sudjelovati na panel raspravi zajedno s visokim dužnosnicima Laosa, Kostarike i Italije, te osnivačem Microsofta Billom Gatesom.

U sklopu Plenkovićeva posjeta Hrvatska turistička zajednica (HTZ) otvorit će u Šangaju svoj prvi ured u Kini, a HGK u tome gradu organizira Hrvatsko-kineski gospodarski forum na kojem će s kineskim partnerima predstaviti poslovne i investicijske mogućnosti u Hrvatskoj.

19. travanj 2024 16:48