04. travanj 2017.

Sutra ujutro počinje projekt spašavanja Agrokora

Antonio Alvarez III. večeras je u sjedištu Agrokora predstavio tim koji sutra ujutro počinje s radom na projektu spašavanja Agrokora. Uključujući Alvareza, u timu je ukupno deset stručnjaka za restrukturiranje.

>>>FOTO: Upoznajte tim koji će upravljati Agrokorom

Iako na predstavljanju Alvarezove ekipe nije bilo nikoga iz Uprave ili Nadzornog odbora Agrokora (tag), neslužbeno doznajemo da njihovim imenovanjem, od strane samog Agrokora, nisu suspendirane pozicije ni Uprave ni Nadzornog odbora.  Također, dolazak svjetskih stručnjaka za popravljanje stanja u posrnulim kompanijama neće za posljedicu imati promjene na čelnim pozicijama Agrokorovih kompanija, koje nastavljaju obavljati svoje redovite poslove.

Alvarez, izvršni direktor za restrukturiranje u svjetski renomiranoj konzultantskoj tvrtki Alvarez & Marsal, preuzeo je poziciju glavnog direktora za restrukturiranje u Agrokoru nakon dugih pregovora s dionicima koji su potpisali standstill sporazum.

>>>Iskusni Antonio Alvarez III. ‘glavni direktor za restrukturiranje’ Agrokora – mediji

- Učinit ćemo sve što je u našoj moći i surađivati s ključnim dionicima koliko će god to biti moguće kako bismo osigurali ključne vrijednosti kao što su dobri odnosi s dobavljačima i sigurna radna mjesta. Svakako ćemo razmotriti sve mogućnosti restrukturiranja. Situacija je takva da nema jamstva uspjeha, ništa ne mogu obećati,  ali upravo to nam je izazov. Nisam sam, imam tim. Imamo mnogo posla i moramo odmah početi raditi – izjavio je Alvarez na kratkom predstavljanju.

>>>Krizni menadžment: Mogu li menadžeri pod stresom racionalno odlučivati

Naglasio je također da mu je prvi cilj uspostaviti stabilnost poslovanja, nakon čega će pristupiti izradi plana restrukturiranja. Nekoliko puta je ponovio da će u tome biti neovisan, bez obzira na to što je angažiran od strane Agrokora.

- Ovo je jedna od najizazovnijih situacija s kojom ćemo se suočiti - priznao je Alvarez, koji iza sebe ima više od 25 godina iskustva u savjetovanju i restrukturiranju javnih i privatnih kompanija. Obećao je da će javnost redovito izvještavati o postignutom napretku.

>>>Miodrag Šajatović: Todorić, Plenković, Rusi, Amerikanci – igra živaca oko Agrokora

Neslužbeno smo još doznali da su danas i jučer standstill ugovor, kojeg je u nedjelju navečer s Agrokorom potpisalo šest banaka članica koordinacijskog odbora financijskih vjerovnika (Erste&Steiermärkische Bank, Privredna banka Zagreb, Raiffeisenbank Austria, Sberbank, VTB Bank i  Zagrebačka banka) jučer i danas potpisalo još petnaestak banaka, Agrokorovih vjerovnika. Navodno su svoj potpis na standstill ugovor stavile sve banke koje su u petak blokirale račune Agrokorovih kompanija, što bi trebalo značiti da će u najskorije vrijeme računi biti odblokirani.

>>>Domino-efekt: Viaduktova drama u sjeni Agrokora prijeti stampedom