Aktualno
StoryEditor

Suzuki s obnovljenim S-Crossom nastavlja SUV ofenzivu

10. Rujan 2016.

Nekoć je Suzuki ostvario pravi bum na tržištu s modelom SX4. Zatim je uslijedila ‘kreativna‘ pauza do dolaska Vitare, koja je apsolutni hit i trenutačno nosi laskavu titulu najprodavanijeg automobila fizičkim kupcima u Hrvatskoj. Na valu uspjeha Suzuki je najavio nekoliko novih SUV modela, među kojima i obnovljeni S-Cross. Riječ je ipak o redizajnu modela iz 2014. godine, a ne i o sasvim novom automobilu. Glavna su novost dva benzinska motora koja će zamijeniti dosadašnju pomalo zastarjelu 1,6-litrenu verziju od 120 konja.

Vrlo štedljiv

Osnovni benzinski motor odsad će biti trocilindraš obujma jedne litre s turbopunjačem koji razvija najveću snagu od 111 konja. Najavljena je prosječna potrošnja od svega pet litara, a kupac može birati između ručnog mjenjača s pet brzina i, uz nadoplatu, automatskog sa šest brzina. Uz taj osnovni motor dolazi isključivo pogon na prednje kotače. Jača benzinska izvedba nudi četverocilindrični motor obujma 1,4 litre i najveće snage od 140 konja. Motor je ‘dopingiran‘ turbopunjačem i u vožnji prosječno troši 5,4 litre. Za razliku od slabije izvedbe, jači benzinac ima ručni mjenjač sa šest stupnjeva prijenosa, a isti broj brzina ima i automatska izvedba. Pogon ovisno o modelima, odnosno želji kupaca ide samo na prednju osovinu ili pak na sve kotače.

Ugodniji interijer

Poznato je da su benzinski motori u tom segmentu itekako prisutni. Štoviše, čak i u tradicionalno dizelski orijentiranoj Europi mali SUV-ovi još uvijek se dosta traže s povoljnijim benzincima. U ponudi S-Crossa ostao je i nepromijenjeni 1,6-litreni dizelaš koji razvija najveću snagu od 120 konja i prosječno troši svega 4,4 litre, a osim klasičnoga ručnog mjenjača sa šest brzina, nudi i automatsku izvedbu s dvostrukim kvačilom. Što se dizajna tiče, S-Cross nije doživio neke veće promjene, tek je dotjeran. Također su u ponudi i četiri nove boje, kao i ugodniji interijer s novim multimedijalnim sustavom koji će podržavati Apple CarPlay i Android Auto platformu. Prodaja novog S-Crossa započet će u rujnu ove godine kada će biti poznate i cijene.

20. travanj 2024 13:25