Aktualno
StoryEditor

Suzuki Vitara: Najprodavaniji automobil u Hrvatskoj u osvježenom ruhu

18. Kolovoz 2018.

Suzuki Vitara nije službeno najprodavaniji model u Hrvatskoj, ali je zato upravo taj automobil prvi odabir fizičkih osoba. To je zapravo najveće priznanje i dokaz da je Suzuki 2015. pogodio kada je u pitanju dizajn vozila, ali i cjenovno pozicioniranje. Vitara je, kao što naši ljude vole reći, ‘mali džip po povoljnoj cijeni‘. Četvrta generacija Vitare tako je postala omiljeni automobil hrvatskih kupaca. Zanimljivost je da se Vitara radi u našem susjedstvu u Mađarskoj, ali je zadržana japanska kvaliteta, a dokaz tome su vrlo dobre recenzije vlasnika.

>>>U listopadu predstavljanje terenca Suzuki Jimny

Mali ‘update‘

Četvrta generacija ‘malog džipa po povoljnoj cijeni‘ postala je omiljeni automobil hrvatskih kupaca. Vitara se proizvodi u Mađarskoj, ali zadržana je japanska kvaliteta. Dokaz su vrlo dobre recenzije vlasnika

Nakon pune tri godine na tržištu na Vitari je napravljen manji vizualni redizajn i poneki tehnički ‘update‘, ali neka se ljubitelji marke ne zabrinu, automobil je ostao prepoznatljiv.

Što se tiče vanjskog izgleda novosti nisu goleme, ali su ipak oku vidljive – redizajnirani prednji branik, nova maska hladnjaka, nova grafika stražnjih svjetala te veći izbor naplataka i boja glavne su značajke osvježenog lima. U unutrašnjosti će pak putnike dočekati bolji materijali sjedala, bolja, pod prstima ugodnija plastika, a ploča s instrumentima dobila je novi središnji infozaslon u boji. Od opreme će kod osvježene Vitare biti dostupni napredni sigurnosni sustavi poput upozorenja kojim se automobil vraća u trak, pomoć pri kočenju, prepoznavanje znakova te upozorenje za vozilo u mrtvom kutu.

Novi turbomotor

Najveća novost je da je dosadašnji osnovni model, benzinski 1,6-litarski atmosferski agregat, zamijenio jednolitarski turbomotor. Novi model razvija najveću snagu od 111 konja, što je nominalno manje o prethodnika (120 konja), međutim, pošto je riječ o modernom agregatu performanse i naročito potrošnja govore u prilog novom modelu. Drugi ponuđeni motor je 1,4-litarski također turbobenzinac koji razvija 140 konja. On je i dosad bio raspoloživ kod Vitare.

>>>Suzuki Swift – peta generacija izgubila 120 kilograma

Osnovna Vitara ima pogon na prednju osovinu, a uz nadoplatu može se uzeti i pogon na sva četiri kotača Allgrip. Sustav pogona na sva četiri kotača ima četiri načina rada (Auto, Sport, Snijeg i Zaključaj), koji se odabiru putem prekidača. Mjenjač je u osnovnom modelu ručni, ali uz nadoplatu postoji mogućnost odabira automatskog. Nova Vitara dolazi na tržište ujesen kada će biti poznate i cijene. 

19. travanj 2024 23:18