14. lipanj 2018.

Svaki treći hrvatski poslodavac povećat će broj zaposlenih u sljedeća tri mjeseca

29% poslodavaca u Hrvatskoj očekuje rast broja zaposlenih u trećem tromjesečju godine, samo 3% smatra da će ipak smanjiti broj zaposlenih, a 66% poslodavaca u našoj zemlji ne očekuje promjene u broju zaposlenih tijekom slijedeća tri mjeseca, pokazalo je istraživanje tvrtke ManpowerGroup o prognozama zapošljavanja. Očekuje se da će broj zaposlenih od srpnja do rujna rasti u sve četiri hrvatske regije i svih osam industrijskih sektora. Najsnažniji tempo otvaranja novih radnih mjesta očekuje se u Zapadnoj Hrvatskoj, i u ugostiteljskom i turističkom sektoru.

Istraživanje MEOS (The ManpowerGroup Employment Outlook Survey), koja se u Hrvatskoj provodi po drugi put, pokazuju da tražitelji posla u našoj zemlji mogu očekivati dosta aktivno tržište rada u sljedeća tri mjeseca - neto prognoza zapošljavanja je +26% - iako, kad se usporedi s prognozama za drugo tromjesečje 2018., poslodavci u Hrvatskoj predviđaju za tri postotna boda manje povećanje broja zaposlenih.

>>>Analiza: Nezaposlenost u Eurozoni pada, ali plaće ne rastu

„Očekuje se da će broj zaposlenih tijekom dolazećeg tromjesečja rasti u sve četiri hrvatske regije i u svih osam industrijskih sektora. Najsnažniji tempo otvaranja novih radnih mjesta očekuje se u Zapadnoj Hrvatskoj i u ugostiteljskom i turističkom sektoru“, izjavio je Nebojša Biškup, direktor tvrtke Manpower Hrvatska. "Samopouzdanje poslodavaca uglavnom se temelji na uobičajenom rastu zapošljavanja u ljetnim mjesecima tijekom turističke sezone. Uz to, poslodavci u građevinskom sektoru iskazali su vrlo snažne neto prognoze zapošljavanja kao i poslodavci u sektoru proizvodnje, što me posebno oduševljava.“

Stabilne globalne prognoze zapošljavanja

Rezultati istraživanja za treće tromjesečje ove godine pokazuju da, usprkos nesigurnim geopolitičkim prognozama, pouzdanje poslodavaca u tržište rada, diljem svijeta, ostaje stabilno. Broj novih radnih mjesta će rasti, različitim stopama, u svim zemljama i područjima u kojima je provedeno istraživanje, osim u Italiji, gdje su prognoze negativne već drugo tromjesečje zaredom. Velika većina poslodavaca kaže da će zadržati postojeći broj zaposlenih pa čak i dodatno zapošljavati, a tek ih nekolicina planira smanjiti broj zaposlenih. Prognoze su iznimno optimistične za Finsku, najbolje su još od prvog istraživanja koje je u toj zemlji provedeno prvi put prije šest godina.

>>>Stopa nezaposlenosti u EU i eurozoni u silaznoj putanji; Hrvatska prati trend

Poslodavci pokazuju optimizam i u Kini, u kojoj su stope zapošljavanja najviše u posljednje tri godine. Suprotno tome, prognoze za Panamu najslabije su još od prvog istraživanja tržišta rada u toj zemlji, 2010. godine. Slično je i u Novom Zelandu gdje su prognoze najmanje optimistične još od 2009. Kad se ovo istraživanje usporedi s rezultatima ankete provedene u prethodnom tromjesečju, prognoze zapošljavanja poboljšane su u 19 zemalja i područja, slabije su u 18, a nepromijenjene u sedam zemalja i područja. Kad se najnovija prognoza usporedi s prognozom za isto tromjesečje prošle godine, pokazuje se da su poslodavci iskazali veće namjere za zapošljavanjem u 24 zemlje, manje će zapošljavati u 12 zemalja, a situacija će ostati nepromijenjena u sedam zemalja. Gledano globalno, najbolje prognoze zapošljavanja iskazane su u Japanu, Hrvatskoj, Tajvanu, Mađarskoj i Sjedinjenim Državama. Najslabije prognoze iskazane su u Italiji, Panami i Španjolskoj.

Prognoze zapošljavanja za regiju EMEA i EU - u 25 država novi radnici

Više od 21 tisuće poslodavaca sudjelovalo je u istraživanju u regiji EMEA. U 25 od 26 zemalja regije poslodavci planiraju zapošljavati nove ljude tijekom tromjesečja koje se proteže od početka srpnja do kraja rujna. Samo u Italiji poslodavci su iskazali negativne prognoze zapošljavanja u slijedećem tromjesečju, unatoč tome što su srednje velike i velike tvrtke objavile da očekuju rast broja novih radnih mjesta. U Europskoj uniji, poslodavci u Mađarskoj isto tako predviđaju rast stope zapošljavanja u trećem tromjesečju, s najboljim prognozama u proizvodnji, transportu, logistici i komunikacijama. U Portugalu, u posljednje dvije godine koliko se u toj zemlji provodi istraživanje, 20 posto poslodavaca najavilo je otvaranje novih radnih mjesta u sljedeća tri mjeseca. Prognoze su jednako dobre u Grčkoj i Turskoj.

Njemačka očekuje zapošljavanje u građevini

Drugdje u Europi, prognoze za treće tromjesečje dosta variraju. Poslodavci u Njemačkoj u sljedećem tromjesečju očekuju solidnu klimu zapošljavanja, posebno u građevinskom sektoru, u kojem je rast broja novih radnih mjesta najveći u povijesti ovog istraživanja, koje je u toj zemlji prvi put provedeno još 2003. godine. Prognoze zapošljavanja u Francuskoj oprezno su optimistične. Poslodavci u proizvodnji i građevinskom sektoru ponuditi će najviše prilika za zapošljavanje onima koji će u sljedećem tromjesečju tražiti posao u toj zemlji. Nešto skromnije planove zapošljavanja iskazali su poslodavci u Ujedinjenom Kraljevstvu, u kojem su prognoze za sljedeći kvartal pod utjecajem slabljenja ponude novih poslova u sektoru financija i poslovnih usluga, gdje su predviđanja negativna prvi put od trećeg tromjesečja 2009.

>>>Stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj 9,1 posto, najveći pad u EU

I u Nizozemskoj, prognoze su nešto slabije nego tri mjeseca prije, no određeni rast broja novih radnih mjesta očekuje se u svim, osim u jednom industrijskom sektoru. Švicarski poslodavci pokazuju najviši optimizam u posljednjih šest godina. Dobro raspoloženje švicarskih poslodavca potaknuto je izrazito dobrim prognozama u građevinskom i proizvodnom sektoru. U Belgiji očekuju puno skromniji rast zapošljavanja, kao i u Španjolskoj, u kojoj poslodavci u turističkom sektoru očekuju stabilnu stopu rasta broja novih radnih mjesta.

U Finskoj najbolje od 2012.

Što se tiče samopouzdanja poslodavaca u Skandinaviji, ono varira od zemlje do zemlje. Prognoze zapošljavanja u Finskoj najbolje su od 2012. godine, kada je ta zemlja prvi put sudjelovala u ovom istraživanju. Tražitelji posla u Norveškoj očekuju da će lakše naći zaposlenje u sljedećem tromjesečju jer su prognoze za tu zemlju najbolje u posljednjih šest godina. Šveđani su nešto rezerviraniji s predviđanjima zapošljavanja, unatoč solidnom rastu broja novih radnih mjesta, mjereno iz kvartala u kvartal, u građevinskom sektoru, financijama i poslovnim uslugama.

>>>Zaposlenost u industriji smanjena za 1 posto na godišnjoj razini

Solidni planovi zapošljavanja u proizvodnom sektoru osnažili su već povoljne prognoze u Poljskoj i Rumunjskoj, a očekivano stabilno povećanje broja radnih mjesta u proizvodnom sektoru osnažilo je inače oprezno optimistične prognoze zapošljavanja u Bugarskoj i Austriji. Slovački poslodavci očekuju stabilan rast broja radnih mjesta u mjesecima koji sijede, a poslodavci u Češkoj Republici očekuju određena ograničenja u rastu broja zaposlenih.

PDF download cijelog izvještaja.