08. veljača 2017.

Sve smo bliže neodrživom ekvilibriju: Jedan zaposleni na jednog umirovljenika

Ivana Tarnaj
Ivana Tarnaj

Jedan umirovljenik na jednog zaposlenog, to je podatak koji bi na noge trebao podignuti cijelu zemlju, ali odjeka na upozorenje demografa o alarmantnom stanju u Hrvatskoj, po pitanju broja nezaposlenih i umirovljenika s jedne, i broja ukupno zaposlenih s druge strane, nema. Ipak, u kakofoniji globalnih vijesti, od Trumpa do Rumunjskue, jedno javljanje uživo iz staračkog doma i reportaža novinara komercijalne televizije, otkriva ekonomsku stvarnost Hrvatske. Do kraja godine trećina Hrvata bit će u mirovini, ali ne samo to. Hrvatska je specifična i po tome što joj više stanovnika živi vani, nego kod kuće.

Jedan hrvatski radnik uskoro će raditi za jednog umirovljenika. Stručnjaci upozoravaju da bi to moglo dovesti do potpunog kraha. Niske mirovine muče većinu hrvatskih umirovljenika, a broj bi im do kraja godine mogao porasti na gotovo 1.240.000.

"Ima prostora i nužnosti i potrebe"

I preko 3 puta je više bilo zaposlenih nego umirovljenih. Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje osiguranika je trenutačno 1.440.000, a umirovljenika 1.233.000. Dakle, omjer zaposlenih i umirovljenih je 1:1,17. A minimalni održivi omjer trebao bi biti 1:2.

- Međutim, mene zabrinjava još više jedan drugi omjer, koji je u odnosu 1:1, a to je broj zaposlenih koji je jednak broju umirovljenika i broju nezaposlenih -  rekao je za  Novu TV demograf Stjepan Šterc.

Pitanje je stoga, dokad će zaposleni moći podnositi taj teret te hoće li mirovine postojati u budućnosti. U Vladi uvjeravaju – hoće, ali ističu da mirovinski sustav treba učiniti održivijim.

- Ima prostora i nužnosti i potrebe da se određene korekcije naprave, odnosno, da se i kroz neke izmjene strukturne prirode naprave određeni pomaci - izjavio je ministar financija Zdravko Marić.

Prema procjenama, da bi se pokrio trošak povećanja broja umirovljenika, iz poreznih prihoda morat će se osigurati dodatnih 17 milijardi kuna. U Vladi uvjeravaju da isplata mirovina neće biti upitna, no demografski stručnjaci ističu da ovakav gotovo izjednačen omjer zaposlenih i umirovljenih u idućim godinama ne može izdržati niti jedan sustav, navodi Dnevnik.hr.