Aktualno
StoryEditor

Svečano potpisana Povelja o raznolikosti Hrvatska

04. Listopad 2017.

Predstavnici hrvatskih organizacija, među kojima su 22 kompanije, te Ured pučke pravobraniteljice, u srijedu su u zagrebačkom hotelu Esplanade potpisali Hrvatsku povelju o raznolikosti. Interes za potpisivanje tog dokumenta iskazalo je još desetak hrvatskih tvrtki.

Povelja o raznolikosti u Hrvatskoj slijedi uspješne modele iz drugih Europskih zemalja, a temelji se na skupu načela dobrovoljno prihvaćenih od strane potpisnika u svrhu promocije raznolikosti, nediskriminacije, uključivosti i jednakih mogućnosti na radnom mjestu.

>>>Europski sud: Poslodavci su dužni upozoriti zaposlenike da im provjeravaju e-poštu

- Inicijativa će funkcionirati kao platforma, a okupljat će organizacije koje će na taj način dijeliti znanja, učiti jedni od drugih, te učiti primijenjivati različite alate koji za cilj imaju izradu i promicanje politike raznolikosti, što znači kontinuirano unaprijeđivanje organizacijskih sredina s ciljem povećavanja učinkovitosti organizacije i svakog pojedinca, kazala je prilikom potpisivanja Povelje Mirjana Matešić, ravnateljica Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj.

Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj je organizacija koja u Hrvatskoj promovira primjenu društveno odgovornog poslovanja, a Povelja je inicirana kao doprinos društvenom razvoju s obzirom na to da se bavi jednakim mogućnostima za sve društvene skupine.

>>>Fight Club: Poslodavcima koji ne isplaćuju plaće treba zabraniti rad

Ova Povelja važno je i ekonomsko pitanje jer, kako je rečeno prilikom potpisivanja, ona osnažuje manjinske skupine u društvu, a pružanje jednakih mogućnosti znači poticanje i razvijanje svih kompetencija i inovativnosti na radnom mjestu.

Hrvatska je 19. zemlja u Europskoj uniji koja je potpisala Povelju, a inicijativu snažno potiče Europska komisija.

Potpisnici Povelje su neka od najjačih hrvatskih poduzeća i organizacija među kojima su AD Plastik, AquafilCRO, Atlantic Grupa, Cemex Hrvatska, Coca Cola HBC Hrvatska, DNV GL, Dvokut Ecro, Ericsson Nikola Tesla, Hartmann Hrvatska, Hauska i Partner, HEP, Holcim Hrvatska, Hrvatski Telekom, Hrvatska udruga poslodavaca, IKEA, Ilirija Biograd, INA, Končar institut za elektrotehniku, Messer Croatia Plin, Oriflame Kozmetika Croatia, OTP banka Hrvatska, Podravka, Philip Morris Zagreb, Pliva Hrvatska, Privredna banka Zagreb, PwC, Regeneracija, Schneider Electric, Securitas, Splitska banka, Tele 2, Valamar Riviera, Vetropack Straža i Ured pučke pravobraniteljice.

Potpisivanjem Povelje organizacije su se tako priključile europskoj zajednici koja okuplja više od 7100 potpisnika iz 18 zemalja, te su otvorili nove kanale i potencijal za svoju organizaciju, zaposlenike i zajednicu u kojoj žele odgovorno poslovati.

25. travanj 2024 07:25