Aktualno
StoryEditor

Šveđani pod pritiskom SAD-a zbog zabrane nuklearnog naoružanja

01. Rujan 2017.

Švedska razmatra potpisivanje UN-ovog sporazuma kojim se zabranjuje nuklearno naoružanje. SAD je, navodno, poručio Švedskoj, ako potpiše, da više neće moći računati na asistenciju SAD-a u slučaju ugroze, kao i da će suradnja u vojnoj industriji biti znatno ograničena.

Prema pisanju Svenska Dagbladet švedski je ministar obrane Peter Hultqvist primio povjerljivo pismo američkog državnog tajnika za obranu Jamesa Mattisa u kojemu ga ovaj decidirano upozorava kako se SAD protivi potpunoj prohibiciji nuklearnog naoružanja i navodi koje će mjere njegova zemlja poduzeti ako Švedska potpiše takav dokument.

>>>VIDEO: Rusija se uključila u utrku razvoja pametnog naoružanja

Sporazum o prohibiciji nuklearnog naoružanja deklarativno su podržale 122 članice UN-a, među kojima i Švedska. Margot Wallström, ministrica vanjskih poslova Švedske, rekla je kako će njezina zemlja taj sporazum i potpisati, 20. rujna 2017. godine.

>>>Jack Ma Amerikancima: Umjesto na oružje novac ste trebali potrošiti na svoj narod

- Stav Vlade Švedske po tom pitanju poznat je već duže vremena, rekla je ministrica Wallström. Radio Sweden prenosi i ministričino uvjerenje kako se ta odluka neće negativno odraziti na postojeće bilateralne i multilateralne sporazume u sektoru obrane.

>>>Musk i stručnjaci pozvali UN na zabranu ‘autonomnog oružja’

Sporazum o potpunoj zabrani nuklearnog oružja bojkotiralo je svih 5 zemalja koje posjeduju takvu vrstu naoružanja. Riječ je o Velikoj Britaniji, Francuskoj, SAD-u, Kini i Ruskoj Federaciji.

27. travanj 2024 02:12