Aktualno
StoryEditor

Švedska do 2018. planira uvesti porez na zračna putovanja

15. Ožujak 2017.

Švedska će do ljeta iznijeti planove o oporezivanju zračnih putovanja, kazao je u srijedu ministar za financijska tržišta Per Bolund, dodajući kako bi zahvaljujući prihodima od tog nameta mogli smanjiti porezno opterećenje malih kompanija.

Vlada je objavila kako očekuje da će porezom na putovanja zrakoplovom prikupiti oko 1,7 milijardi kruna godišnje. Planiraju ga uvesti sljedeće godine a prihodi bi im trebali omogućiti smanjenje poreznog opterećenja rada u malim tvrtkama.

>>>Porez na dobit: Prvi put dostavlja se Izvješće o poslovnim događajima s povezanim osobama

-Planiramo uputiti prijedlog poreza na zračna putovanja (u parlament) ... prije ljeta, izjavio je Bolund.

-Time ostvarujemo pomak prema ‘zelenim‘ porezima, u sklopu kojeg ćemo ubuduće oporezivati emisije štetnih plinova a smanjiti poreze na rad, naglasio je švedski ministar.

Kada bi taj prijedlog bio usvojen, cijena letova unutar Švedska porasla bi za 80 kruna a onih međunarodnih za 280 do 430 kruna, ovisno o udaljenosti.

Krajem prošle godine povjerenstvo koje je imenovala švedska vlada predložilo je da zrakoplovne kompanije koje posluju u Švedskoj plaćaju porez po putniku i letu između 80 i 430 švedskih kruna (devet do 47 dolara) radi naknade za zagađenje okoliša.

Prema važećim propisima zrakoplovne kompanije plaćaju šest posto PDV-a za letove unutar Švedske dok su međunarodni letovi oslobođeni PDV-a.

Moguća posljedica je manji broj putnika i zaposlenih u zrakoplovnoj industriji

Međunarodno udruženje zračnih prijevoznika (IATA) reagiralo je na najave švedske vlade, upozorivši početkom mjeseca kako bi uvođenje poreza dovelo do ukidanja 7.500 radnih mjesta i negativno bi utjecalo na konkurentnost švedskog gospodarstva.

>>>Švedska vlada negoduje jer građani plaćaju previše poreza

-Zrakoplovni prijevoznici daju značajan doprinos gospodarstvu Švedske, generirajući 4,2 posto BDP-a i podržavajući 240 tisuća radnih mjesta, upozoravaju iz udruženja.

Analize IATA-e pokazuju kako bi uvođenje ‘zelenog poreza‘ podiglo cijenu zrakoplovne karte na 430 kruna, upozoravaju, dodajući da bi to značilo oko milijun putnika manje te 7,5 tisuća manje zaposlenih u zrakoplovnoj industriji i širem gospodarstvu.

16. travanj 2024 08:02