Aktualno
StoryEditor

Švedska veleposlanica: Društveno odgovorno poslovanje je budućnost

15. Siječanj 2019.

Veleposlanica Kraljevine Švedske u Hrvatskoj održala je studentima Sveučilišta VERN predavanje na temu ‘Važnost društveno odgovornog poslovanja i socijalnog poduzetništva-globalna iskustva‘ s obzirom da je njena zemlja u tom smislu primjer dobre prakse. Kako je rekla njena ekselencija Diana Helen Madunic, koja je dužnost u Zagrebu preuzela prošle godine, jedva da možete otvoriti novine, a da se u njima ne spominje održivost.

- Od tvrtki u Švedskoj očekujemo da prate Pravilnik o društveno odgovornom poslovanju koji je usvojen u švedskom parlamentu i da integriraju održivost u svoje temeljno poslovanje. To se odnosi na sve švedske tvrtke globalno, pa i one koje posluju u Hrvatskoj, njih pedesetak. Švedska od njih također očekuje da analiziraju svoju proizvodnju i lance opskrbe te utvrde rizike održivosti i o tome transparentno izvještavaju, pojasnila je veleposlanica.

Društveno odgovorno poslovanje (CSR) oduvijek je bilo šire shvaćeno u Europi od SAD-a, rekla je veleposlanica, i obuhvaća ljudska prava, okoliš, borbu protiv korupcije, radne uvjete, ali i niz drugih društvenih područja poput jednakosti spolova, etike, raznolikosti itd. Od tvrtki se u Švedskoj ne očekuje angažiranost na svakom od tih problema, već da odaberu ona područja koja se uklapaju u njihovo poslovanje, ali sve zato moraju društvenu odgovornost temeljiti na etičkom kodeksu, analizi svih elemenata poslovanja u svrhu eliminiranja praksi koje se ne uklapaju u postulate CSR-a i transparentnom izvještavanju.

Studentima je navela niz pozitivnih primjera švedskih kompanija kao što su IKEA (LED rasvjeta kojom se štedi energija) proizvođač kamiona Scania (ekološki pogon) i H&M (recikliranje odjeće). Odgovorno poslovanje postat će nezaobilazno u poslovanju budućnosti, ne samo zato što je etično i sve više zakonski normirano, nego i zato što je, pokazuju istraživanja, isplativo, poručila je veleposlanica.

- Od tvrtki u Švedskoj očekujemo da prate Pravilnik o društveno odgovornom poslovanju koji je usvojen u švedskom parlamentu i da integriraju održivost u svoje temeljno poslovanje. Te se odnosi na sve švedske tvrtke globalno, pa i one koje posluju u Hrvatskoj, njih pedesetak. Švedska od njih također očekuje da analiziraju svoju proizvodnju i lance opskrbe te utvrde rizike održivosti i o tome transparentno izvještavaju, izložila je švedski pristup veleposlanica.

Svoja iskustva u ovom pogledu potom je sa prisutnima podijelila Tena Pick, stručnjakinja za socijalno poduzetništvo koja je razvijala projekte u Dubaiju, na Bliskom Istoku, Karibima i u Aziji, a u Indiji je pokrenula projekt poticanja ženskog poduzetništva ProjectKAL. Fokusirana upravo na promicanje ženskog poduzetništva i reduciranje ‘kulture toksične muškosti‘, Pick se složila s veleposlanicom u zaključku da će uspješnost poslovanja kompanija u budućnosti sve više ovisiti o prepoznavanju i rješavanju društvenih potreba.

26. travanj 2024 10:04