Aktualno
StoryEditor

Švedska vlada negoduje jer građani plaćaju previše poreza

24. Veljača 2017.

Građani Švedske namjerno preplaćuju poreze radi ušteda koje im omogućuju negativne kamatne stope tamošnje središnje banke. U srijedu su objavljeni podaci koji pokazuju da je proračun švedske vlade završio 2016. u debelom plusu teškom čak 9,5 milijardi dolara, a nešto manje od polovice tog plusa dolazi od preplate poreza. Vlada će stoga morati vratiti više od 3,5 milijarde dolara poduzećima i pojedincima koji su namjerno preplatili porez u 2016. Vlada sada želi obeshrabriti daljnje preplate, ali nacionalni ured za dugovanja smatra kako njezini napori neće uroditi plodom, piše ZeroHedge.

Padom kamatnih stopa, švedski porezni propisi omogućili su da porezni obveznici preplatama poreza zarade najmanje 0,56 posto godišnje kamate, što je nagnalo mnoge da iskoriste porezne račune kao improvizirani bankovni račun.

>>>Nakon pet godina negativnih kamata Danci bogatiji no ikad

Iako bi mnoge vlade bile i više nego zadovoljne da godinu ne završe s proračunskim deficitom, već baš suprotno sa suficitom koji dvostruko premašuje predviđanja. Međutim, Stockholm se požalio kako će ga to neželjeno posuđivanje od građana koštati oko 800 milijuna švedskih kruna (625 milijuna kuna) više no da su posudili novac po tržišnim uvjetima. Čini se da rješenje za ovu građansku lukavost nije na vidiku s obzirom da su iz središnje banke kazali kako je vjerojatnije da će kamatne stope zagaziti još dublje u negativan teritorij nego da će se u skorije vrijeme povisiti. S obzirom na negativne kamatne stope, čak i kada bi Švedska platila nula posto na preplate, vlada bi svejedno bila u većem gubitku nego da je posudila novac iz središnjem banke.

[caption id="attachment_259625" align="alignnone" width="922"] Izvor: ZeroHedge[/caption]

14. travanj 2024 08:36