Aktualno
StoryEditor

Švedski Saab progovorio o američkom stopiranju nabave izraelskih aviona, oglasio se i ambasador SAD-a

07. Prosinac 2018.

Američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst u petak je, vezano uz problem oko prodaje modificiranih izraelskih zrakoplova F-16 Hrvatskoj, izjavio da Izrael mora prihvatiti zadane tehničke uvjete kako bi američka strana pristala na prodaju 12 borbenih zrakoplova, rekavši da se tu radi o tome tko posjeduje pravo na tehnologiju i intelektualno vlasništvo.

"Izraelci moraju prihvatiti naše tehničke zahtjeve i kada se to učini možemo krenuti dalje i prodaja zrakoplova bit će odobrena", kazao je Kohorst na blagdanskom domjenku i oproštajnoj svečanosti izraelske veleposlanice Zine Kalay Kleitman.

Prema njegovim riječima, SAD je Izraelu dvije godine ponavljao o kojim se tehničkim zahtjevima radi te da je pomalo iznenađen "da sada imamo ovaj zastoj".

Također, pojasnio je, pitanje je tko će platiti prenamjenu jer SAD i Lockheed Martin moraju obaviti posao pošto su "oni ti koji posjeduju tehnologiju i intelektualno vlasništvo".

Nelojalna konkurencija?

"Iako nisam uključen u pregovore, mislim da Izraelci jednostavno nemaju izbora jer se radi o intelektualnom vlasništvu Lockheed Martina i oni moraju dati zeleno svjetlo za transfer", rekao je američki veleposlanik novinarima.

Na pitanje da li smatra da je Izrael, prešutivši da je naknadno ugradio svoje sofisticirane elektronske sustave, nepošteno pobijedio na javnom natječaju za borbene zrakoplove vrijedne 500 milijuna američkih dolara, odgovorio je da "ne zna koja je bila njihova pregovaračka strategija".

"Uvjeren sam, međutim, da su svoju ponudu dali u dobroj vjeri", rekao je Kohorst i istaknuo da su Hrvatska, SAD i Izrael "veliki saveznici" i da bi trebali pronaći rješenje za ovaj problem.

Švedska reakcija

Nakon što je u petak ujutro kroz medije ‘protutnjala‘ informacija o potencijalnom američkom blokiranju prodaje izraelskih aviona marke F-16 Hrvatskoj, reakcije ne prestaju dolaziti. O tome smo porazgovarali s predstavnicom Saaba u Hrvatskoj, švedske kompanije čiji su zrakoplovi bili u najužoj konkurenciji da polete hrvatskim nebom.

- Mi smo i dalje otvoreni za diskusiju ako se za to pokaže potreba. Sigurno pozdravljamo ideju da se zatraži nova konačna najbolja ponuda, takozvani BAFO - poručila je za Lider Sanja Hrvojević Beganović, direktorica Saaba u Hrvatskoj.

Podsjetimo, ako se Hrvatska odluči tražiti BAFO, onda će morati tražiti sve ponuđače koji su sudjelovali u ‘tenderu‘, a to bi moglo dodatno produljiti već poodmakli proces nabave borbenih aviona.

Saab je na natječaju ponudio svoj model Gripen JAS-39 C/D, koji je već u uporabi u nekoliko zemalja među kojima su Švedska, Češka i nama susjedna Mađarska.. Također, ovo nije bio prvi pokušaj švedskog proizvođača da započne suradnju s Hrvatskom. Saab je ponudio svojih 12 zrakoplova MORH-u već 2007. godine, ali dogovor ipak nije bio postignut.

Iz Saaba koji je na natječaju sudjelovao sa švedske strane, poručuju da su i dalje otvoreni za suradnju te kako na toj relaciji nema nikakve ‘zle krvi‘, unatoč činjenici da se Ministarstvo obrane u konačnici odlučilo za izraelsku ponudu.

- Mi smo i dalje otvoreni kao partneri. Pokazali smo neku vjerodostojnost i poštovanje partnera i Hrvatske kao tržišta. Mislim da su u Ministarstvu obrane i Vladi toga vrlo svjesni. Dapače, jako smo dobro surađivali i nemam ništa loše za reći što se tiče dosadašnje suradnje - zaključila je Hrvojević Beganović.

MORH ne demantira

Reagirao je i MORH priopćenjem u kojem ne demantiraju špekulacije da je došlo do ‘trzavica‘ između Izraela i SAD-a u procesu nabave, nego ističu kako nikakvu službenu obavijest o stopiranju za sada nemaju.

- Što se tiče aviona, sinoć je objavljena vijest. Mi u Hrvatskoj nismo dobili nikakvu službenu obavijest. Kad dobijemo službenu obavijest, hrvatsku javnost ćemo s tim upoznati - rekao je Krstičević i podsjetio da je američka Vlada dala Izraelu dopuštenje da može nuditi izraelski F-16 Hrvatskoj.

Podsjetimo, hrvatska Vlada je 29. ožujka jednoglasno donijela odluku o nabavi 12 zrakoplova F-16 C/D Barak starih tridesetak godina, koji će Hrvatsku kroz deset godina stajati 2,9 milijardi kuna.

Američko veleposlanstvo u Zagrebu priopćilo je u petak da s Hrvatskom i Izraelom surađuje na pronalasku prihvatljive opcije koja bi omogućila potvrdu ugovora o kupoprodaji izraelskih zrakoplova F-16.

Amerikanci zaustavljaju prodaju izraelskih aviona?

Prema tvrdnjama portala Axios koji se poziva na izraelske dužnosnike, Sjedinjene Američke Države blokiraju prodaju 12 izraelskih aviona Hrvatskoj. Riječ je o dvanaest F-16 aviona iz osamdesetih godina čiji je proizvođač SAD, a na kojima su Izraelci tijekom godina napravili brojne promjene.

Izraelci za prodaju moraju ishoditi dopuštenje SAD-a, ali je Trumpova administracija, kako piše portal, zaustavila prodaju.

SAD je također sudjelovao u ovom natječaju, podsjeća portal.

"Ovo je rijetko odstupanje nakon dvije godine iznimno bliskih odnosa SAD-a i Trumpove administracije, posebno kad je riječ o vojsci i obrani", kaže novinar Barak Ravid.

Hrvatska strana bijesna

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je prilikom razgovora s državnim tajnikom Mikeom Pompeom u ponedjeljak u Bruxellesu upozorio na ovaj problem. Prema riječima izraelskih dužnosnika, Pompeo nije bio protiv prodaje, međutim James Mattis, američki ministar obrane, sve je blokirao.

Netanyahu je još u ožujku objavio da je sporazum postignut, ali SAD im je prodaju trebao potvrditi. Prema pisanju portala, izraelski dužnosnici prije tri tjedna su počeli dobivati signale iz SAD-a da bi cijela prodaja mogla propasti. Ljudi iz Trumpove administracije su, navodi novinar, bili ljutiti jer tvrde da Izrael nema pravo prodavati avione ako u natječaju sudjeluje i SAD.

Također, novinar kaže da su mu izraelski dužnosnici rekli kako je hrvatska strana ‘bijesna‘ jer je dogovor zapeo te je rekla da očekuje da Izrael što prije riješi taj problem.

 

16. travanj 2024 10:30