Aktualno
StoryEditor

Švedski socijaldemokrati zagovaraju ukidanje vjerskih škola

14. Ožujak 2018.

U borbi sa segregacijom kao jedno od najučinkovitijih oružja socijaldemokrati, vladajuća stranka u Švedskoj, predlažu zabranu vjerskih škola. Svoj stav o tome istaknuli su predstavljajući svoju obrazovnu politiku ususret parlamentarnim izborima, piše Bloomberg.

Obrazovni sustav trebao bi se temeljiti na znanju, učenju, jednakosti i demokratskim vrijednostima, a svaki učenik trebao bi imati mogućnost samostalno stvarati svoju budućnost i razvijati svoje vlastite ideje. Sustav bi trebao pružiti kvalitetno obrazovanje bez religijskih elemenata svim učenicima, neovisno o njihovom podrijetlu, spolu ili vjeri, smatraju švedski socijaldemokrati.

>>> Nula posto: Nitko od mladih Islanđana ne vjeruje u biblijski postanak

- U našoj školi, profesori i ravnatelji trebali bi sami donositi odluke, a ne da to čine svećenici i imami, izjavila je na konferenciji za novinare u Stockholmu ministrica srednjoškolskog obrazovanja te obrazovanja i osposobljavanja odraslih Anna Ekstrom.

Uz javne obrazovne institucije, Švedska ima dugu tradiciju privatnih škola koje su devedesetih doživjele veliki procvat nakon što je država za njihovo financiranje zadužila općine. Iako većina njih provodi klasičan obrazovni program, neke su se specijalizirale za djecu s posebnim potrebama, neki programi se provode na stranim jezicima, dok su neke izrazito vjerski orijentirane. To je srž koja stvara dodatnu segregaciju društva, drže socijaldemokrati.

>>> Anketa: Bezboštvo je najpopularnija ‘religija‘ Australije 

Ministar javne uprave Ardalan Shekarabi, koji je odrastao u spolno segregiranim školama s jakom vjerskom notom u Iranu, kazao je kako nikada neće dopustiti da se opresija od koje je zajedno s mnogima pobjegao nađe put do obrazovnog sustava te zaključio kako se on mora temeljiti na vrijednostima i principima švedskog ustava.

25. travanj 2024 07:10