Aktualno
StoryEditor

Sveučilišna bolnica: EMA bi umjesto u Blato mogla u ‘Nebeski ured‘

17. Srpanj 2017.

U Ministarstvu državne imovine, kako neslužbeno doznajemo, još uvijek se nije razgovaralo o temi Sveučilišne bolnice. Naime, nedavna izjava ministra zdravstva Milana Kujundžića da će Sveučilišna bolnica u zagrebačkom naselju Blato ostati upravo to – Sveučilišna bolnica, podsjetila je na brojna neostvarena obećanja političara u posljednja dva desetljeća.

>>>Zagreb ispunjava kriterije za sjedišta dviju europskih agencija, Plenković lobira za EMA-u

Radna skupina koja priprema kandidaturu Hrvatske za sjedište Europske agencije za lijekove (EMA) razmatra smjestiti je u nebodere Sky Office na Zagrebačkoj aveniji. Dosad se razmišljalo o prostoru Sveučilišne bolnice.

Kujundžić je u HTV-ovoj emisiji ‘Nedjeljom u 2‘ rekao da bi se ta bolnica završila, u roku od tri godine u taj kompleks uselila bi se prvo dječja bolnica, a nakon deset godina i neke druge zagrebačke. Hoće li se ta ideja ikada ostvariti, teško je prognozirati, ali s obzirom na dosadašnja obećanja i planove, omjer nije na ministrovoj strani. Istodobno, posljednja namjena za Sveučilišnu bolnicu bila je lokacija Europske agencije za lijekove (EMA), odnosno plan je bio tu lokaciju prijaviti na natječaj do kraja srpnja, nakon čega se objavljuju konačni uvjeti koje EMA traži.

>>>U ‘ljutu borbu’ za smještanje EMA-e uključila se Njemačka, a Nizozemska ima ‘nemoralnu ponudu’

Prema posljednjim informacijama koje smo dobili, vladajući razmišljaju da na taj natječaj prijave Sky Office. Riječ je o dvama neboderima na Zagrebačkoj aveniji u Zagrebu. Sky Office javnosti je postao prepoznatljiv po aferi nekadašnjeg ministra zaštite okoliša Mihaela Zmajlovića, koji je urede htio preseliti u spomenute nebodere po visokoj cijeni.

>>>U novom broju Lidera: Brexit – Nesuđena Sveučilišna bolnica postaje Europska agencija za lijekove?

Vlada je, inače, početkom srpnja osnovala radnu skupinu kojoj je zadatak pripremiti kandidaturu Hrvatske za sjedište EMA-e. Zadatak joj je analizirati kriterije premještanja EMA-e, otkriti koja bi to nekretnina u Hrvatskoj bila idealna za tu europsku agenciju i, naravno, analizirati troškove. Europska agencija za lijekove ima godišnji proračun od oko 300 milijuna eura. Od toga je dosad izdvajala 20 milijuna eura na godinu za najam prostora. Dakle u kunama – godišnji proračun od 2,25 milijardi kuna, godišnji najam 150 milijuna kuna. Prema dostupnim podacima, EMA zapošljava između 850 i 900 djelatnika. Od toga je sedam posto domicilnog stanovništva, dakle njih oko 60. U mreži te agencije je oko 3700 znanstvenih stručnjaka, koji svojim dolaskom u EMA-u ostvare 36.000 noćenja.

>>>Borzan: Nadam se da radna skupina za EMA-u nije formirana u svrhu alibija

18. travanj 2024 21:11