09. kolovoz 2018.

Sveučilišni sindikat traži regulaciju studentskog rada u Saboru u rujnu

Hrvatski sveučilišni sindikat upozorio je na inertnost sustava zbog koje još nije donesen Zakon o obavljanju studentskih poslova, te je apelirao da Vlada uvrsti taj dugo očekivani zakon na dnevni red sjednice Hrvatskoga sabora 15. rujna i tom konkretnom mjerom zaustavi iseljavanje obrazovane hrvatske mladosti.

>>>U Hrvatskoj radi 85 tisuća studenata

Predsjednica Hrvatskoga sveučilišnog sindikata doc. dr. sc. Vlatka Vukelić podsjetila je u priopćenju upućenu u četvrtak javnosti kako je taj sindikat s radošću pozdravio donošenje zakona kojim se regulira studentski rad jer donosi brojne pozitivne novine, od kojih su neke od najvažnijih porast minimalne satnice i stjecanje prava na rad preko Studentskoga centra (SC) i za izvanredne studente.

Nakon čekanja duga 22 godine, sada i procedura od više od godinu i pol dana

Vukelić je podsjetila da je prijedlog Zakona o obavljanju studentskih poslova prošao javnu raspravu u studenome i prosincu prošle godine, ali prvo čitanje u Hrvatskome saboru tek 19. lipnja ove godine, a nakon toga je vraćen u Ministarstvo znanosti i obrazovanja na doradu za drugo čitanje u Saboru. Zbog ovakve inertnosti sustava brojnim izvanrednim studentima ‘izmaknula‘ je ovogodišnja mogućnost rada u turističkoj sezoni putem studentskog ugovora, istaknuto je u priopćenju.

"Zar nakon 22 godine čekanja nije vrijeme da hrvatska intelektualna mladež dobije zakon koji će regulirati tržište studentskog rada i omogućiti svim studentima koji nisu u radnom odnosu rad posredstvom studentskih servisa", pitanje je koje je postavio Hrvatski sveučilišni sindikat i ocijenio kako je to, što je trebalo biti formalnost, u proceduralnome smislu traje već više od godinu i pol dana.

Trebaju nam odmah primjenjiva zdravorazumska rješenja, a ne "hit paketi mjera"

Sindikat je podsjetio kako su prije godinu dana reagirali "na apsurdne zahtjeve pojedinaca o limitiranju i zabrani studentskog rada, kada je inicijativa jedne sindikalne središnjice zbog pokušaja dokidanja nečijeg rada pokazala devijaciju sindikalnoga djelovanja".

>>>Državni damping na tržištu rada

Mnogi hrvatski studenti, istaknuto je, danas studiraju samo zato jer mogu kao studenti i raditi, a razina siromaštva je prevelika da bi sva hrvatska djeca išla na fakultete, jer ih njihove obitelji ne mogu financirati, a lokalne uprave još ne stipendiraju deficitarna visokoobrazovna zanimanja.

"Svako ograničenje studentskog rada u Hrvatskoj de facto znači još manje upisanih studenata na hrvatska sveučilišta, s dalekosežnim posljedicama na gospodarskome, demografskome i intelektualnome planu", smatra Hrvatskom sveučilišni sindikat.

Zato nam, zaključili su, ne trebaju "hit paketi mjera" već zdravorazumska rješenja primjenjiva u što kraćem roku što Zakon o obavljanju studentskih poslova svakako jest.