Aktualno
StoryEditor

Sveučilište u Dubrovniku pokreće prvi doktorski studij iz područja digitalne ekonomije

14. Svibanj 2019.

Prema procjeni Europske komisije, više od 90% poslova budućnosti bit će vezano uz koncept digitalne ekonomije. Prema nekim drugim istraživanjima, 65% današnjih srednjoškolaca u sljedećih će 20 godina raditi poslove koji još ne postoje i za koje ne postoje obrazovni programi, a 30% poslova koji će postojati u 2030. još uvijek nisu izumljeni.

Jedan takav studij koji će obrazovati za zanimanja budućnosti pokreću Sveučilište u Dubrovniku, kao nositelj, i Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Radi se o prvom poslijediplomskom doktorskom studiju iz područja digitalne ekonomije u Hrvatskoj „Poslovna ekonomija u digitalnom okruženju“. Studij će se izvoditi na Sveučilištu u Dubrovniku, na hrvatskom i engleskom jeziku, a natječaj za upis u prvu generaciju studija očekuje se do kraja ove godine.

Koncepcija studija

Studij će se sastojati od pet modula nazvanih Turizam, Marketing, Menadžment, Međunarodno poslovanje i Digitalna ekonomija. Studij je osmišljen na način da izgrađuje znanstveno-istraživačke i poslovne kompetencije polaznika u svrhu osposobljavanja za provođenje istraživanja, kreiranje ekonomskih politika i poslovanje u uvjetima digitalne ekonomije.

Kome je studij namijenjen?

Poduzetnicima i menadžerima poslovnih subjekata koji u uvjetima digitalne transformacije vide priliku za poslovni probitak i unaprjeđenje konkurentnosti, zatim studentima iz inozemstva, našim alumnima i mlađim znanstvenicima znanstveno-istraživačkih institucija, i konačno polaznicima zainteresiranima za sektorske, regionalne, nacionalne i međunarodne odrednice rasta i razvoja poslovnih subjekata odnosno mogućnosti upravljanja ekonomskim tijekovima u digitalnom gospodarstvu

Digitalno gospodarstvo je tu

Jedno od temeljnih obilježja svijeta u kojem živimo je sveobuhvatni proces digitalne transformacije koji zahvaća sve aspekte društvenog života. Među kreatorima ekonomske politike i predstavnicima akademske zajednice postoji široki konsenzus kako će digitalna transformacija utjecati na sve gospodarske sektore i odrediti potencijal rasta i razvoja svjetskih gospodarstava. Izgradnja konkurentnosti u takvom digitalnom gospodarstvu zahtijeva razvoj novih teorija i modela koji će uzeti u obzir navedene strukturne promjene te akumulaciju znanja i vještina potrebnih za oblikovanje ekonomskih politika i poslovanja u digitalnom okruženju.

Zašto UNIDU?

U skladu sa svojim motom „Semper primus, semper melior (Uvijek prvi, uvijek bolji)“ Sveučilište u Dubrovniku kontinuirano nastoji predviđati nove trendove i osmišljavati obrazovne programe komplementarne potrebama gospodarstva budućnosti. Ovaj doktorski studij predstavlja novu stranicu u razvoju Sveučilišta i uvodi ga u najvišu razinu visokog obrazovanja. Studij osobito važnu ulogu ima u daljnjem razvoju Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku, sastavnice koja je prema broju združenih studija i udjelu stranih studenata Odjel za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta već dugi niz godina uvjerljivi predvodnik u procesu internacionalizacije visokog obrazovanja u Hrvatskoj. Navedeno je osobito važno jer prema posljednjim podacima Hrvatska je na samom začelju EU prema udjelu dolaznih studenata i profesora. Dugoročna strateška orijentacija Sveučilišta pozicioniranje je na hrvatskom tržištu visokog obrazovanja kao vodeća institucija koja će privlačiti studente svih razina studiranja iz inozemstva, što će dodatno biti omogućeno izgradnjom Studentskoga doma, čiji se završetak planira do kraja godine.

19. travanj 2024 19:39