Aktualno
StoryEditor

Svi američki poljoprivrednici pate zbog trgovinskog rata osim uzgajivača ove kulture

22. Svibanj 2019.

Zaoštravanje trgovinskog rata između SAD-a i Kine u prvom se redu posljednjih dana osjeća u tehnologijskom sektoru - barem što se javnosti tiče. Nema tko nije pisao o Googleovoj odluci da otkaže kineskog tehnološkom divu Huaweiju dozvolu za korištenje Android sustava. No bitka se vodi i na poljoprivrednom zemljištu i tu su najveće žrtve američki poljoprivrednici koji nemaju kome prodati velike količine određenih proizvoda koji su uglavnom plasirani na kinesko tržište.

Unatoč tome što su gotovo svi poljoprivrednici u problemima do grla, uzgajivači češnjaka zadovoljno trljaju ruke te s veseljem pozdravljaju najnoviji gospodarski napad Donalda Trumpa na Kinu, piše The Guardian.

Prodaja kalifornijskog češnjaka u porastu je nakon što ga je nekoliko desetljeća u svakom smislu ‘tržišno tukao‘ jeftiniji uvozni kineski konkurent. Prodaja američkog češnjaka snažno raste jer se kineski suočava sa sve višim carinama, a završetak trgovinskog rata nije na vidiku.

- U savršenom svijetu, ove carine ostale bi zauvijek, rekao je Ken Christopher, izvršni potpredsjednik Christopher ranča, najvećeg od tri preostala komercijalna proizvođača češnjaka u SAD-u.

Dok poljoprivrednici pate zbog trgovinskog rata jer su se u velikoj mjeri oslanjali na uvoz u Kinu, američki uzgajivači češnjaka imaju koristi jer se u velikoj mjeri oslanjaju na domaću prodaju.

Carine na kineski češnjak porasle su 9. svibnja s 10 na 25 %, kada je američki predsjednik Donald Trump povisio carine za 200 milijardi dolara na kinesku robu i otpuhao nade da će brzo doći do dogovora između SAD-a i Kine.

Poljoprivrednici koji uzgajaju sojino zrno imaju silose pune neprodanih žitarica jer je njihov glavni kupac Kina obustavila kupnju. S druge strane Christopher ranč u posljednjem je kvartalu 2018. zabilježio rast prodaje češnjaka na domaćem tržištu za 15 posto nakon što je u rujnu SAD povisio carine za uvoz kineskog češnjaka za 10 posto.

Trump je ovoga mjeseca odredio da carine još porastu, a Christopher kaže da tajming nije mogao biti bolji. Očekujemo porast potražnje za kalifornijskim češnjakom u nadolazećim tjednima, kazao je za The Guardian.

Carine na češnjak posljedica su lobiranja

Christopher (33), čije se poljoprivredno imanje u kalifornijskom Gilroyju prostire na 5900 jutara zemlje, u srpnju je otputovao u Washington DC kako bi lobirao kod Trumpove vlade da se češnjak uvrsti na listu uvoznih dobara na koji će ići carine. U lobiranju za povećanje carine Christopher slijedi stope svoga djeda koji se  devedesetih borio da se uvede protudampinška carina od 400 posto na kineski češnjak.

- Jasno nam je da u širem gospodarskom kontekstu trgovinski rat nije u najboljem interesu SAD-a, ali kako su carine ionako rasle, morali smo osigurati da i češnjak bude dio te jednadžbe, rekao je.

Nisu svi bili oduševljeni carinama na češnjak, primjerice protiv njih se zalagala i jedna od najvećih svjetskih kompanija za proizvodnju začina  McCormick & Company Inc. Oni su tvrdili kako se mnogo njihovih začina temelji na kineskom češnjaku koji je drugačiji od onog proizvedenog u SAD-u. Naravno sporna je bila i cijena budući da je kalifornijski češnjak bio skuplji od kineskog.

Poljoprivrednici na mukama

Profit koji uzgajivači češnjaka imaju u SAD-u zbog carina iznimka su u američkom poljoprivrednom sektoru.

Kina je prošle godine uzvratila protiv Trumpovih vlastitim carinama na američku robu, uključujući soju, kukuruz i svinjetinu.

Prihodi poljoprivrednih gospodarstava u srednjem i južnom dijelu SAD-a nastavili su padati u prvom tromjesečju 2019. godine, prema anketama koje su ovog mjeseca objavile regionalne savezne banke.

Trump je obećao dodatnih 20 milijardi dolara pomoći za američke poljoprivrednike kojima dugotrajni trgovinski rat nanosi velike štete. Obećanje je došlo nakon što je Američka udruga uzgajivača sojinog zrna kritizirala neuspjeh u postizanju dogovora. Prošle godine američka vlada obećala je 12 milijardi dolara kompenzacija za gubitke koje je poljoprivrednicima prouzročio trgovinski rat.

Trgovinski rat je također ostavio traga na mnogim poljoprivrednicima sa zapadne obale, kao što su uzgajivači oraha i trešanja, koji pokušavaju pronaći alternativna tržišta nakon što je Kina uvela vrtoglave carine na uvoz, zbog čega su njihovi proizvodi preskupi za prodaju.

Jamie Johansson, maslinar i predsjednik kalifornijskog ureda za poljoprivrednike - koji je nadležan za 400 različitih usjeva i ima 36.000 članova, rekao je da je Trumpova administracija stavila poljoprivrednike u Kaliforniji na sredinu terena na kojem se odvija trgovinski rat.

- Među našim članovima nisam čuo da itko ima koristi od trenutnog trgovinskog rata i carina, rekao je Johansson.

19. travanj 2024 18:42