16. lipanj 2017.

Svibanj donio osjetno slabljenje inflacije u eurozoni i Hrvatskoj

Godišnja inflacija u Europskoj uniji i eurozoni ponovo je osjetno oslabila u svibnju, čime je nastavljeno tromjesečno razdoblje oscilacija u tempu rasta cijena, a trend je pratila i Hrvatska, pokazali su u petak podaci europskog statističkog ureda.

U svibnju je harmonizirani indeks potrošačkih cijena (HICP) na razini 28-člane EU kliznuo na 1,6 posto, s 2,0 posto koliko je iznosio u prethodnom mjesecu, izračunali su u Eurostatu.

>>>Inflacija u travnju ubrzala na 1,4 posto

I u eurozoni je inflacija osjetno oslabila, kliznuvši na 1,4 posto, s 1,9 posto koliko je iznosila u travnju. Time je EUROSTAT potvrdio početnu procjenu njezine vrijednosti.

Najveći su doprinos inflaciji u zoni primjene zajedničke europske valute u svibnju dala motorna goriva, od 0,19 postotnih bodova. Najveći su uteg pak bile cijene telekomunikacijskih usluga, koje su srezale stopu inflacije za 0,1 postotni bod.

Među pojedinim kategorijama proizvoda najviše su u svibnju u eurozoni na godišnjoj razini poskočile cijene energije, za 4,5 posto. Nasuprot tome, cijene industrijskih roba ako se isključi energija gotovo su stagnirale.

Ako se izuzmu energija i svježa hrana, takozvana temeljna inflacija u eurozoni iznosila je u svibnju jedan posto i smanjena je za 0,2 postotnog boda u odnosu na prethodni mjesec.

>>>HNB: Slabljenje kune vodi povećanju duga, inflaciji

Među zemljama EU najnižu stopu inflacije bilježila je u svibnju Irska, gdje su potrošačke cijene na godišnjoj razini stagnirale. Slijedi Rumunjska s rastom cijena na godišnjoj razini za 0,5 posto, te Danska i Nizozemska gdje su porasle po 0,7 posto. Najviše godišnje stope inflacije bilježile su u prošlom mjesecu Estonija i Litva, od 3,5 odnosno 3,2 posto, te Velika Britanija, od 2,9 posto. U Hrvatskoj su cijene mjerene HICP-om u svibnju porasle na godišnjoj razini 1,0 posto, nakon 1,4-postotnog rasta u prethodnom mjesecu.

Stagnacija cijena u EU na mjesečnoj razini

U odnosu na prethodni mjesec potrošačke su cijene u EU u svibnju stagnirale dok su u eurozoni kliznule za 0,1 posto, utvrdili su u Eurostatu. U prethodnom su mjesecu cijene na oba područja porasle 0,4 posto na mjesečnoj razini. Među zemljama članicama najviše su na mjesečnoj razini u svibnju poskočile cijene na Malti, za jedan posto, te u Sloveniji, za 0,7 posto.

Stagnaciju cijena bilježile su Španjolska, Francuska i Švedska. Hrvatska je zajedno s Danskom, Italijom, Luksemburgom, Austrijom i Poljskom činila skupinu zemalja u kojoj su cijene u svibnju na mjesečnoj razini smanjene blagih 0,1 posto, pokazuju podaci europskog statističkog ureda. Najveći pad cijena na mjesečnoj razini, od 0,4 posto, bilježila je u svibnju Nizozemska.