Aktualno
StoryEditor

Švicarci odbacili inicijativu o odricanju od nuklearne energije

27. Studeni 2016.

Glasači u Švicarskoj su na današnjem referendumu odbacili ideju brzog odricanja od nuklearne energije nakon javne rasprave u kojoj je zabrinutost oko gubitka energetske neovisnosti nadjačala bojazni o sigurnosti pet nacionalnih nuklearnih elektrana, javlja Reuters.

Prema prvim preliminarnim rezultatima, protiv inicijative je glasalo 55 posto građana.

Švicarska vlada i industrija su žestoko lobirali protiv ideje o gašenju nuklearnih elektrana, ističući da bi potez doveo do nestašica, poskupljenja i ovisnosti nacije o termoelektranama na ugljen u susjednoj Njemačkoj.

- Mi smo sretni što su švicarski glasači dali tako eksplicitan rezultat - rekao je Heinz Karrer, predsjednik grupe Economiesuisse koja štiti interese poduzetnika.

Švicarska ima energetsku strategiju do 2050. godine čiji je cilj postupna zamjena nuklearne energije koja pokriva oko trećine potrebnih kapaciteta s obnovljivim izvorima, uključujući sunce i vjetar. Strategija podrazumijeva zatvaranje reaktora, ali bez rokova. Da je inicijativa prošla reaktori Muehleberg i Beznau I i II bili bi zaustavljeni već iduće godine, nakon čega bi slijedio Goesgen u 2024. i Leibstadt u 2029. godini.

25. travanj 2024 02:19