Aktualno
StoryEditor

Švicarska središnja banka zaradila 55 milijardi dolara - više od Applea

10. Siječanj 2018.

Švicarska je u prošloj godini postala znatno bogatija zahvaljujući svojoj središnjoj banci koja u svom portfoliu ima gotovo 800 milijardi dolara inozemnih dionica i obveznica, javlja Wall Street Journal. Osim toga, iz banke su priopćili da očekuju rekordnu godišnju dobit od 55 milijardi dolara za prošlu godinu, što je 8 posto BDP-a te zemlje.

Usporedbe radi, ako bi dobit FED-a iznosila 8 posto BDP-a američkog gospodarstva, u apsolutnom iznosu to bi bilo oko 1.5 bilijun dolara. Posljednjih nekoliko godina godišnja dobit FED-a iznosila je oko 100 milijardi dolara.

Švicarska središnja banka (SNB) prema tome je u godinu dana zaradila više nego Apple, dok je kombinacija dobiti JPMorgana i Berkshire Hathawaya manja od dobiti te banke. U obzir treba uzeti i da su sve tri navedene korporacije megalomanske, a SNB zapošljava tek oko 800 ljudi.

>>>Švicarska središnja banka za 2017. očekuje dobit od 54,2 milijarde dolara, duplo više nego 2016.

Guverner SNB-a jedan je od najbolje plaćenih guvernera u svijetu čija godišnja zarada iznosi oko milijun dolara, isto tako SNB je jedna od rijetkih središnjih banaka čije dionice kotiraju na burzi. Cijena dionice prošle godine se i više nego udvostručila, a nakon objave o očekivanoj dobiti u utorak je porasla za dodatnih 3.4 posto.

Međutim, SNB ne može svoju dobit ostvariti prodajom imovine zbog straha od podizanja vrijednosti švicarskog franka i istovremenog slabljenja potrošačkih cijena, zbog čega će ovogodišnja bilanca biti na milost i nemilost financijskog tržišta.

Prošle godine euro je ojačao gotovo 10 posto u odnosu na franak, a imovina SNB-a najvećim dijelom je u eurima, nakon čega slijedi ona u dolarima.

Krajem rujna, SNB je posjedovao više od 19 milijuna dionica Applea, a kako je vrijednost te dionice u četvrtom tromjesečju porasla gotovo 10 posto, čime je SNB zaradio gotovo 300 milijuna dolara, uz pretpostavku da nisu mijenjali broj dionica u portfelju.

>>>HNB brani tečaj kupnjom 405,5 milijuna eura

U tom je razdoblju dolar ojačao 0.7 posto u odnosu na franak, čime je SNB pribavio još nekoliko milijuna franaka kada se vrijednost investicije prevede u švicarsku valutu.

SNB 49 milijardi franaka profita ostvario je pomoću inozemne aktive, a prikupili su oko 760 milijardi franaka od inozemnih obveznica i dionica kroz godine deviznih intervencija, pogotovo tijekom europske dužničke krize u kojoj su kreirali franke i koristili ih za kupnju inozemne aktive kako bi oslabili valutu.

Državi 2 milijarde, a dioničarima 1.5 milijun franaka godišnje

Druge središnje banke poput FED-a, ECB-a i Japanske banke također imaju velike portfelje koji se prvenstveno sastoje od obveznica, međutim njihova imovina je denominirana u vlastitim valutama.

Za razliku od drugih središnjih banaka koje najveći dio svoje dobiti transferiraju vladi, SNB se nalazi u ranoj fazi  petogodišnjeg sporazuma o dijeljenju profita koji određuje da je maksimalni iznos koji mogu transferirati vladi dvije milijarde franaka godišnje.

>>>ECB povisio procjene rasta, nastavlja sa stvaranjem novca

Sporazum vrijedi do 2020., a SNB svojim privatnim dioničarima također isplaćuje manji iznos od 1.5 milijuna franaka godišnje. Najvećim dijelom SNB je u vlasništvu švicarskih kantona i kantonalnih banaka, a privatni dioničari nemaju prava nad odlukama o vođenju banke.

Iz SNB-a su istaknuli da će za rezerve za rizik od budućih promjena tečaja izdvojiti oko 5 milijardi franaka, a ostatak profita ići će za rezervu distribucije koja osigurava da SNB može obaviti buduće isplate u slučaju gubitka.

25. travanj 2024 04:45