Aktualno
StoryEditor

Švicarska vlada zabranila bacanje živih jastoga u vruću vodu

14. Siječanj 2018.

Švicarska vlada naredila je kraj ustaljene kulinarske prakse bacanja jastoga u kipuću vodu dok su još živi, odredivši da se jastoge mora omamiti udarcem prije no što ih ubiju, javlja Guardian.

Kao dio šire izmjene zakona o zaštiti životinja od 1. ožujka više neće biti dopušteno diljem restorana bacati žive jastoge u kipuću vodu. Jastoge će po novom morati omamiti mehaničkim udarcem ili elektrošokom nakon što na snagu stupi novo pravilo.

>>>Engleska se pridružuje zemljama koje zabranjuju divlje životinje u cirkusima

Zagovornici prava životinja i pojedini znanstvenici tvrde da jastozi i drugi rakovi imaju sofisticiran živčani sustav stoga vjerojatno osjete jaku bol kada ih žive kuhaju. Isto tako, novom odredbom više neće biti dopušteno prevoziti jastoge na ledu ili u ledenoj vodi, već će morati biti transportirani u uvjetima istovjetnima njihovom prirodnom okruženju.

Vlada je također donijela zakone čiji je cilj slomiti ilegalan uzgoj i uvoz štenaca, te zabraniti uređaje koji automatski kažnjavaju pse kada zalaju. Kada nova pravila stupe na snagu, organizatori javnih manifestacija u kojima se koriste životinje biti će direktno odgovorni za njihovu dobrobit.

 

 

23. travanj 2024 21:47