Aktualno
StoryEditor

Švicarskom donacijom od 3 milijuna eura razminiranje šume između Siska i Petrinje

09. Listopad 2018.

Švicarskom donacijom od oko 3 milijuna eura, kroz program švicarsko-hrvatske suradnje, u iduće četiri godine provest će se projekt ‘Razminiranje i društveno-gospodarska integracija‘, koji je u utorak predstavljen u Hrvatskom centru za razminiranje (HCR) u Sisku.

Riječ je o razminiranju zaštićenog šumskog zemljišta na području Kotar šume između Siska i Petrinje, koja je najzagađenije područje minama, ali i društveno-gospodarskoj integraciji žrtava mina.

Darovnicom Švicarske Konfederacije od oko 23 milijuna kuna, većina, odnosno 18,9 milijuna, koristit će se za razminiranje.

>>>Iduće godine bit će razminirane sve poljoprivredne površine, cijela država 2026.

Ravnatelj HCR-a Zdravko Modrušan izvijestio je na današnjoj uvodnoj konferenciji u središtu HCR-a, kako je prvi dio projekta već ostvaren također švicarskom darovnicom. Tom je prilikom na 1,7 četvornih kilometara pronađeno rekordnih 3585 minsko-eksplozivnih sredstava, što je dosad najviše u odnosu na razminiranu površinu.

Švicarska veleposlanica u Hrvatskoj, Emilija Georgijev Regamey, istaknula je da je opasnost od mina na tom području, koje je okruženo naseljima, prepoznala i Vlada Švicarske Konferedacije, pa je novom donacijom, ali i daljnjom suradnjom, nastoji smanjiti. Ujedno je čestitala na dosadašnjoj suradnji i uspješno obavljenom prvom dijelu projekta.

Od 1998. do danas u razminiranje Hrvatske uloženo 54 milijarde kuna  

Uz zahvalnost Švicarskoj Konfederaciji, pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut rekao je kako je donacija za razminiranje novih 1,7 četvornih kilometara, ujedno i veliko priznanje hrvatskom protuminskom sustavu. Dosad je od 1998. godine do danas u razminiranje Hrvatske uloženo 54 milijarde kuna, naglasio je.

Razminiranje će i nadalje biti prioritet Hrvatske, uz razvijanje novih tehnika i modela uklanjanja mina. To je posebno važno na pogranična područja Hrvatske, jer se na taj način ostvaruje i veća sigurnost regije, zaključio je Trut.

>>>Projekt razminiranja vrijedan 4,6 milijuna eura osigurat će nove poljoprivredne površine

Državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Velimir Žunac, posebno je naglasio važnost segmenta društveno-gospodarske integracije, kroz koju će se uspostaviti prva, jedinstvena baza podataka o stradalima od mina, analiza socio-ekonomskih potreba, program edukacije te investicije u područja pogođena minama. Na taj će se način prvi put uspostaviti trajna skrb o žertvama mina, dodao je.

Budući da je Sisačko-moslavačka županija jedna od najviše stradalih, župan Ivo Žinić je istaknuo  kako čelništvo županije ne podržava reorganizaciju, odnosno gašenje Centra za razminiranje. Ocijenio je da je još mnogo posla, te da će biti zadovoljan ako se završi do 2025. godine. Na uvodnoj konferenciji u sjedištu HCR-a ujedno detaljnije predstavljen novi projekt ‘Razminiranje i društveno-gospodarska integracija‘.

19. travanj 2024 07:28