Aktualno
StoryEditor

Svinjska gripa poharala BiH, ptičja farmu u Nizozemskoj

26. Veljača 2018.

Broj oboljelih od gripe u Bosni i Hercegovini drastično se povećava iz tjedna u tjedan, a kod više od trećine pacijenata izoliran je virus tzv. svinjske gripe, podaci su koje je u ponedjeljak objavio Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH.

Iz Kliničkog centra u Tuzli tijekom dana je potvrđena informacija kako je tamo preminula još jedna pacijentica koja je, uz ostala kronična oboljenja, bila i nositelj virusa gripe, što je peti takav smrtni slučaj na tuzlanskom području u proteklih deset dana. Prošlog je tjedna umrla 27-ogodišnja djevojka uslijed komplikacija izazvanih virusom H1N1 odnosno svinjskom gripom.

Dva smrtna slučaja od posljedica svinjske gripe

Nakon toga objavljeni su konsolidirani podaci entitetskih zavoda za javno zdravstvo iz kojih proizlazi kako je u proteklom tjednu u cijeloj BiH registrirano 12.697 pacijenata oboljelih od akutnih infekcija dišnih putova, dok je oboljelih od gripe bilo 3661.

>>>Znanstvenici mutirali virus, napravili prvi korak prema univerzalnom cjepivu protiv gripe

Prema podacima s Klinike za mikrobiologiju Kliničkog centra u Sarajevu, 32,4 posto analiziranih uzoraka prikupljenih od osoba oboljelih od gripe bilo je pozitivno na virus H1N1. U cijeloj BiH do sada su registrirana dva smrtna slučaja prouzročena virusom svinjske gripe.

Najveći broj oboljelih trenutačno je registriran na području Sarajevske županije  gdje je zabilježeno gotovo četiri tisuće oboljelih od respiratornih infekcija i 441 slučaj gripe.

>>>Šuga na području Siska

Epidemija na farmi peradi u Nizozemskoj

U ponedjeljak je ministarstvo poljoprivrede objavilo kako je više od 36 tisuća peradi eutanazirano je nakon pojave vrlo zarazne vrste ptičje gripe na farmi na sjeveru Nizozemske.

- Na peradarskoj farmi u Oldekerku u pokrajini Groningen utvrđena je epidemija ptičje gripe tipa H5, izvijestilo je ministarstvo poljoprivrede u priopćenju, uz napomenu da je "vjerojatno posrijedi izrazito patogen tip" virusa.

Kako bi se spriječilo njegovo širenje, ministarstvo je odmah zabranilo transport peradi, jaja, mesa i gnojiva u radijusu od 10 kilometara od farme koja se nalazi na sjeveru zemlje.

>>>Znanstvenici: Protivnicima cijepljenja treba pristupiti ‘bez konfrontacije’

Uzgajivači su prema vladinoj odredbi obvezni držati perad na zatvorenom od prosinca prošle godine kada je zbog epidemije ptičje gripe na farmi pataka u Drontenu eutanazirano 16 tisuća ptica.

Nizozemske peradare teško je pogodio i prošlogodišnji skandal s kontaminiranim jajima kada je zbog nedopušteno visoke razine insekcticida fipronila blokirano 180 farmi peradi.

19. travanj 2024 09:49