Korona i biznis
19. veljača 2018.

Svjedočimo najvećem topljenju arktičkog leda u posljednjih 1500 godina

Zamrzavanje Arktičkog oceana postalo je prošlost jer je satelitskim mjerenjima od 1970. do danas zabilježeno smanjivanje površine leda, piše Vox.

Usporedbom podataka o ledenoj jezgri, permafrostu i godovima na stablima koji sežu unazad 1500 godina  znanstvenici su napravili pretpostavke o rasprostanjenosti morskog leda, a grafički prikaz nalaza pomalo zastrašuje.

U godišnjem izvještaju Arctic Report Card kojeg je u prosincu objavila Nacionalna agencija za istraživanje oceana i atmosfere (NOAA) prikazana je analiza stanja smrznutog oceana na vrhu kugle zemaljske, a situacija nije nimalo dobra.

U izvješću su zabilježeni trendovi koje znanstvenici uočavaju već godinama.

Na konferenciji za novinare direktor NOAA-inog programa za istraživanja Arktika Jeremy Mathis kazao je da ovogodišnja promatranja potvrđuju da Arktik ne pokazuje nikakve znakove povratka u zamrznuto stanje u kojemu se nalazio do prije samo deset godina.

>>>Rast razine oceana se ubrzava, prijetnja obalnim gradovima sve veća

Arktik se zagrijava po dvostruko bržoj stopi nego ostatak svijeta, a u 2017. razina zamrzavanja vode u najhladnijem dijelu zime bila je rekordno niska.

Izvješće navodi i da je ovo treća godina u nizu rekordno niskog zimskog maksimuma, a iako još uvijek nije posve jasno što će se ove godine događati, situacija ne sluti na dobro.

Upravo u ovom trenutku količina leda je najmanja otkako je 1970-ih započelo satelitsko praćenje.

Meteorolog Eric Holthaus objašnjava da je veljača inače mjesec kada je na oba pola niska razina leda, no ove godine je najniža ikad.

Mnoge životinje ovise o ledu kako bi preživjele. Polarni medvjedi love tuljane na ledu, dok im je na kopnu na raspolaganju tek nekoliko izvora hrane.

Iako topljenje leda ne utječe izravno na porast razine mora, ono bi moglo uzrokovati veće globalno zagrijavanje. Kako se površina leda topi, more postaje tamnije i zadržava više topline što uzrokuje novo topljenje.

>>>Na Antarktiku se otvorila kolosalna ‘tajanstvena’ rupa

U blizini Arktika nalazi se masivna ledena ploha na vrhu Grenlanda debljine nešto više od 3 kilometra, te sadrži dovoljno leda da bi se podigla razina mora za ukupno 7.62 metra. Ono što najviše zabrinjava je da se tom problemu ne nazire kraj.