Aktualno Hrvatska Preporučeno

Svjetska banka: Hrvatska je nacija inovacija, društvo znanja

Lider
Autor Lider

Svjetska banka je objavila zgodan hvalospjev, kako sebi, tako Hrvatskoj. U osvrtu na projekt STP2 (Second Science and Technology Project) iz banke pišu da on pokazuje konkretne modalitete za poticanje inovacija i znanja u Hrvatskoj kroz financijsku i drugu podršku istraživanjima koja su konkurentna na međunarodnoj razini, a stvaraju novu vrijednost u ekonomiji i pomažu razvoj istraživačke infrastrukture u Hrvatskoj.

Kao primjer navedenog ističe se rad Hrvoja Buljana s Fizičkog odsjeka Sveučilišta u Zagrebu i njegovog kolege Marina Soljačića s MIT-a na pseudo-magnetskim silama i poljima za atome i fotone. Riječ je o istraživanjima koja, među ostalim, utiru put prema funkcionalnim kvantnim superračunalima.

>>>Inovatorima 19 milijuna kuna bespovratne potpore

Iz banke se hvale da su preko posebnog fonda (UKF) osigurali novac, opremu, osoblje i akademsko umrežavanje za takve i slične poduhvate, bili oni u svrhu pronalaska načina da se popravi kvaliteta života oboljelih od raka, učenja mašina kako čitati i izvući relevantne podatke s interneta ili drugih polja koja “zvuče kao da pripadaju dalekoj budućnosti,” iako se na njima radi danas.

Pionir u opskrbi svjetskog tržišta

Za ilustraciju uspješnosti ciljanog poticanja hrvatskih inovacija i znanosti, poslužila je Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) koja je dijelom financirana kroz STP2 projekt Svjetske banke. Primjeri za priče od svjetskog značaja su pritom mnogobrojni, a uključuju dokazivanje koncepata nužnih za unaprjeđivanje električnih vozila, pretvaranje slika u tekst ili testiranje osušene krvi da bi se procijenila biološka starost ljudi. “Implikacije su brojne, i Hrvatsku čine pionirom u opskrbi svjetskog tržišta na području tehnologije, softvera i medicinske skrbi,” hvala nas iz banke.

>>>HAMAG BICRO se decentralizira i zapošljava još djelatnika

Od naših velikih uspješnica u osvrtu je spomenut MicroBLINK čija je tehnologija strojnog učenja i prepoznavanja teksta u realnom vremenu danas sastavni dio mobilnih aplikacija svih komercijalnih banaka u Hrvatskoj. Štoviše, njihovi klijenti na lokalnom i globalnom tržištu pokrivaju bankarstvo, financije, osiguranje, turizam, telekomunikacije, standardni ili online šoping, državne institucije… nabrajaju iz banke uz zaključak da je MicroBLINK samo jedan od primjera zašto je dobro nastaviti s financiranjem i poticanjem istraživanja u Hrvatskoj, “kako bi se zemlji pomoglo da postane ekonomija temeljena na znanju”.

>>>Rekordna potrošnja za istraživanja i razvoj u Njemačkoj

Komentari