25. travanj 2019.

Svjetska banka još pet godina pomagat će Hrvatskoj u provođenju strategija

Vlada nastavlja suradnju sa Svjetskom bankom i idućih pet godina, zaključak je sa sjednice Vlade održane u četvrtak. Kao rezultati te suradnje očekuju se  poboljšanje učinkovitosti javne uprave u provedbi strategije i isporuci usluga, podržavanje politika kojima se smanjuje fiskalna ranjivost, uz naglasak na poduzeća u državnom vlasništvu.

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila okvir suradnje Međunarodne banke za obnovu i razvoj i Međunarodne financijske korporacije i Multilateralne agencije za osiguranje investicija s Republikom Hrvatskom za razdoblje fiskalnih godina 2019. – 2024.

Ministar financija Zdravno Marić je kazao da okvir suradnje obuhvaća smjernice suradnje dogovorene s Vladom za provedbu projekata i aktivnosti na temelju strateških ekonomskih dokumenata, a ostvaruju se putem zajedničkog okvirnog programa svih institucija koje su organizacijski sastavni dio grupacije Svjetske banke.

Među ciljevima je i očuvanje i iskorištavanje prirodnog kapitala radi postizanja niskougljičnog rasta, odnosno smanjenje energetskog intenziteta gospodarstva i energetska tranzicija, poboljšanje gospodarenja vodom, otpadnim vodama i krutim otpadom, dok je treće područje, kako je rekao Marić, jačanje tržišnih institucija radi poticanja dinamičnog poduzetničkog sektora kroz unaprjeđenje poslovne klime, povećanje uloge privatnog sektora u gospodarstvu, promicanje poduzetništva, natjecanja i inovacija.

Marić je napomenuo kako prihvaćanjem zaključka Vlada podupire pripremu projekata, odnosno zajmova okvirno definiranih u programu okvira suradnje.

U skladu s okvirom suradnje Svjetska banka u navedenom razdoblju suradnje od 2019. do 2024. može odobravati dugoročne zajmove, pružati savjetodavne usluge uz naknadu te druge financijske instrumente, rekao je Marić navodeći da Odbor izvršnih direktora Svjetske banke planira usvojiti okvir suradnje na sjednici 2. svibnja.

Podsjetimo, fiksna naknada za savjetodavne usluge Svjetske banke za projekt podrške uspostavi sustava strateškog planiranja i upravljanja razvojem RH, u sklopu kojega Svjetska banka izrađuje analitičke podloge za izradu NRS 2030., a čije je trajanje predviđeno na 26 mjeseci iznosi 4,3 milijuna eura, a financira se Operativnim programom “Konkurentnost i kohezija 2014-2020”. Savjetovanje se provodi već gotovo godinu dana.