Aktualno
StoryEditor

Svjetska tržišta: Peru igrač broj jedan na globalnom tržištu ribljeg brašna

09. Srpanj 2017.

Nakon proteklog tjedna u kojem su cijene na CME-u bile izrazito povoljne, a odnos eura i dolara im je dodatno išao u prilog, u petak su se stvari počele mijenjati, a cijene rapidno skakati. Kako se Dan neovisnosti slavio u utorak mnogi Amerikanci su odlučili spojiti ‘dugi‘ vikend, a nitko nije htio biti izložen cijela četiri dana, stoga su cijene porasle.

Unazad nekoliko dana cijena kukuruza je porasla 7 usd/mt, sojinog zrna  15 usd/mt, sojine sačme 12 usd/mt, zimske pšenice 18 usd/mt, dok je proljetna pšenica  poskupila vrtoglavih 37 usd/mt.

>>>Dosad nedostupna stranim ulagačima, Kina na tržište obveznica privlači inozemni kapital

Novi USDA izvještaj je izašao s novim brojkama posijanih površina koje su za sojino zrno i pšenicu niže od očekivanih dok je situacija s kukuruzom suprotna no uzbuđenje na tržištu je utjecalo na cijenu.

Za očekivati je da će se cijena kukuruza korigirati i vratiti na niže nivoe dok će cijena pšenice zasigurno zadržati visoke pozicije zbog loših vremenskih uvjeta i manje posijanih površina.

U Peruu do kraja srpnja traje ribolovna sezona, a do sada je zabilježen ulov od 2,2 milijuna mt dok kvota iznosi 2,8 milijuna mt.

Prema zadnjim izvještajima iz Kine peruansko riblje brašno čini 60% ukupnog uvoza u Kinu, na drugom mjestu je Vijetnam sa 7% dok preostali postotak čini 18 zemalja s manjim količinama. Peru je svakako igrač broj jedan na globalnom tržištu ribljeg brašna.

>>>Nakon najave normalizacije monetarne politike, euro skočio na najviše razine u godinu dana

Na valutnim tržištima svjedočimo daljnjem slabljenju američkog dolara. Ovaj trend je započeo početkom 2017. godine te je američka valuta do sada oslabila čak 9%. Razlog tomu je značajna precijenjenost u odnosu na ostale svjetske valute.

Amerika je prva izašla iz recesije koja je započela prije 9 godina,a investitori su naglo počeli prebacivati kapital u američki dolar. U godinu dana je američki dolar ojačao čak 20% u odnosu na euro te se vratio na razine iz 2003. godine.

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump još je u kandidaturi obećavao smanjivanjem uvoza što se najlakše može postići slabljenjem američkog dolara čemu sada i svjedočimo. U narednom periodu za očekivati je daljnje slabljenje američke valute uz pojedine korekcije. Naspram europske valute američki dolar još uvijek je čak 15% jači nego 2014.godine, a danas iznosi  1,1345.

16. travanj 2024 20:04