Aktualno
StoryEditor

Svjetske burze ojačale, više cijene nafte ‘digle‘ energetski sektor

13. Svibanj 2018.

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, predvođene Wall Streetom, jer su ulagače ohrabrili slabiji nego što se očekivalo podaci o inflaciji u SAD-u, pa su splasnule bojazni od prebrzog povećanja kamata Feda.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 2,3 posto, na 24.831 bod, dok je S&P 500 skočio 2,4 posto, na 2.727 bodova, a Nasdaq indeks 2,7 posto, na 7.402 boda.

>>>Uslijed rasta cijena u zdravstvenom sektoru Wall Street jačao tri dana zaredom

Najveću svjetsku burzu potaknuli su slabiji nego što se očekivalo podaci o inflaciji. U travnju su u SAD-u potrošačke cijene porasle 0,2 posto na mjesečnoj razini, sporije u odnosu na prethodne mjesece.

Pritom je rast cijena goriva, najveći pokretač inflacije, anuliran padom cijena u zdravstvu.

Unatoč tome, vjeruje se da će Fed u lipnju povećati kamate po drugi put u ovoj godini, no vjerojatno neće, kažu analitičari, ubrzati tempo povećanja cijene novca.

S obzirom na inflaciju i rast potrošnje, što potiče rast najvećeg svjetskog gospodarstva, analitičari u ovoj godini očekuju povećanje kamata Feda u tri navrata, a ne četiri kako su se neki plašili.

„Inflacijski podaci kreću se na razinama koje nisu tako alarmantne. Ulagači su odahnuli jer vjeruju da Fed neće prebrzo povlačiti poteze”, kaže Mark Kepner, broker u tvrtki Themis Trading.

>>>Skok cijena nafte potaknuo Wall Street

Uz to, podršku tržištima već tjednima pružaju bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija u sezoni objava koja se bliži kraju.

Većina kompanija iz sastava S&P 500 indeksa dosad je objavila izvješća, pri čemu ih je oko 80 posto ostvarilo veću dobit nego što se očekivalo.

Zbog toga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromjesečju porasle gotovo 26 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su na početku sezone objava poslovnih izvješća očekivali rast od 18,4 posto.

To je najveći skok zarada u posljednjih sedam godina, što se zahvaljuje snažnom rastu globalnog gospodarstva i poreznim promjenama u SAD-u na početku godine.

>>> Wall Street oprezan nakon Trumpove odluke o Iranu

Među najvećim je dobitnicama prošloga tjedna bio energetski sektor, što se zahvaljuje snažnom rastu cijena nafte, koje su dosegnule nove najviše razine od kraja 2014. godine.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks skočio je 2,1 posto, na 7.724 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,4 posto, na 13.001 bod, a pariški CAC 0,5 posto, na 5.541 bod.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 1,3 posto, na 22.769 bodova.

20. travanj 2024 01:09